revolut

Revolut predstavlja namjensku kripto mjenjačnicu za korisnike u Velikoj Britaniji

 

Revolut je najavio svoju novu Revolut X platformu za kripto trgovinu za maloprodajne korisnike u Ujedinjenom Kraljevstvu, za koju tvrdi da će nuditi fiksne niske naknade i jednostavnu konverziju fiata u kripto.
Fintech kompanija i globalna neobank Revolut napravile su veliki pomak u sferi kriptovaluta tihim uvođenjem specijalizovane platforme za trgovanje kriptovalutama za maloprodajne klijente u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Revolut je predstavio Revolut X 7. maja, ciljajući na određeni skup kupaca. Platforma je dizajnirana da se takmiči sa velikim berzama kriptovaluta nudeći lak pristup korisnicima i naplaćujući minimalne naknade, navodi se u saopštenju za javnost.

Platforma ima jednostavan “on-ramping” i “off-ramping”, omogućavajući korisnicima da neprimjetno pretvaraju fiat valute poput britanske funte u kriptovalute i obrnuto. Značajno je da Revolut X nudi fiksne naknade od 0% za proizvođače i 0,09% za one koji preuzimaju, bez obzira na obim trgovine, potencijalno potkopavajući konkurente.

Leonid Bashlykov, direktor Revolut proizvoda za razmjenu kriptovaluta, rekao je da je kompanija “uzbuđena” što predstavlja novi kripto proizvod koji će “promijeniti igru za iskusne kripto trgovce”.

“Razumijemo da su konkurentne naknade, kao i lako uključivanje i isključivanje, u srcu onoga što iskusni trgovci žele od kripto platforme.”
U početku, platforma će nuditi trgovanje za preko 100 kriptovaluta, uključujući popularne izbore poput Bitcoina, Eter, XRP. Međutim, navodi se da planira proširiti ovaj izbor u narednim mjesecima. Bašlikov je rekao da se digitalna imovina kupaca drži u omjeru 1:1 i da se nikada ne daje u pozajmicu.

“Većina ovih sredstava se takođe drži u hladnjači. Rigorozna skrbnička pažnja i stalno praćenje rizika znače da našim klijentima možemo ponuditi vodeće rješenje na tržištu.” Dodaje se da iako je platforma dizajnirana imajući na umu iskusne kripto trgovce, svi korisnici u Ujedinjenom Kraljevstvu sa maloprodajnim računom imaće pristup Revolut X desktopu sa svojim postojećim vjerodajnicama i mogu trgovati direktno između platforme i svojih Revolut računa bez dodatnih naknada ili ograničenja.

Bašlikov je rekao da je odluka o stvaranju Revoluta X bila ona o kojoj su “razmišljali neko vrijeme”. “Dobar je trenutak, u smislu da smo trenutno usred bikovskog tržišta i da sada vidimo veću regulatornu jasnoću.”

Ovaj potez dolazi nakon što je kompanija smanjila svoju kripto ponudu u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama zbog regulatornih prepreka.

Revolut – koji je počeo u Ujedinjenom Kraljevstvu s pružanjem transfera novca 2015. – je izrastao u jednu od najvećih fintech kompanija u zemlji, sa preko 40 miliona korisnika širom svijeta. Počeo je da dozvoljava korisnicima da kupuju, drže i trguju kriptovalutama 2017.

Međutim, u decembru 2023., kompanija je planirala da zaustavi kripto usluge u Velikoj Britaniji prije novih propisa Agencije za finansijsko ponašanje (FCA). Pravila FCA, koja imaju za cilj povećanje transparentnosti i zaštitu investitora, predstavljala su izazove za nekoliko kripto firmi.

Prije toga, u avgustu 2023., kompanija je suspendovala svoje usluge vezane za kriptovalute u SAD-u, iako je to uticalo na samo oko 1% njene korisničke baze. Bašlikov je rekao da kompanija koristi pristup „prvo usaglašenost“ i da nastoji da ispoštuje zakonske i regulatorne zahtjeve u svim jurisdikcijama u kojima nudi usluge.

“Uvijek smo se zalagali za regulaciju na kripto tržištu kako bismo osigurali zaštitu potrošača i jednake uslove za igru”, rekao je.

Lansiranje Revolut X-a označava obnovljeni fokus na kripto za Revolut. Slijedi uvođenje Revolut Ramp-a u martu 2025., usluge koja omogućava korisnicima da kupe kriptovalute direktno u svojim Web3 novčanicima kroz partnerstvo sa Consensysom, programerom MetaMaska.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.