Solanina mreža ne radi: Validatori rade kako bi obnovili ovu uslugu

 

Solanina mreža je doživjela veliki prekid 6. februara u 10:22 UTC, a inžinjeri iz cijelog ekosistema istražuju problem na glavnoj beta mreži.

Update: 6. februara, 11:55 UTC: Solanini validatori su se počeli pripremati za ponovno pokretanje nakon više od jednog sata prvog većeg Solaninog prekida rada u 2024. godini. Validatori prave snimke za slot 246464040 i ponovo će pokrenuti Mainnet-Beta klaster koristeći verziju 1.17.20;.

Solanin mainnet doživljava zastoje u proizvodnji blokova, a napredovanje blokova je trenutno zaustavljeno, a glavni inženjeri i validatori aktivno istražuju. Solana blockchain explorer je potvrdio zastoj tako što je prikazao “veliki prekid” na glavnoj mreži.

solana down1
Solana blockchain upozorenje o prekidu rada. Izvor: Solana

Korisnici na društvenim mrežama počeli su primjećivati da Solana blockchain nije proizveo blok za više od 25 minuta, što je znatno duže od uobičajenog vremena proizvodnje bloka od 400 milisekundi.

Solana blockchain zaustavlja proizvodnju blokova. Izvor: X

Solana validator Stakewiz je izjavio da programeri trenutno prave izdanje koje sadrži ispravku. Nakon što bude izgrađena i testirana, daljnje upute bit će objavljene validatorima. Stakewiz je takođe primijetio da su validatori „počeli generisati snimke koristeći svoje stanje lokalne knjige kako bi se pripremili za ponovno pokretanje“ dok su glavni inžinjeri pripremali izdanje.

Trenutno, validatori prave snimke za slot 246464040 i osiguravaju konzistentnost za heš banke na ovom slotu.

Validatori će ponovo pokrenuti Mainnet-Beta klaster koristeći verziju 1.17.20. Nisu pronađene nedosljednosti i validatori čekaju konačnu potvrdu od glavnih inžinjera da nastave sa radom.

solana down3
Snimci su trenutni prikaz globalnog stanja Solane na određenom slotu. Posljednji optimistični potvrđeni slot je najnoviji slot koji su svi validatori obrađivali. Velika većina je to potvrdila, ali nije finalizirana; validatori koriste ovaj slot kako bi osigurali da se transakcije ne vraćaju.

Solana je takođe objavila verziju v1.17.20 i zamolila validatore da je nadograde i restartuju sa GitHub instrukcijom.

Prekid Solanine mreže  je već počeo da utiče na kripto berze, a Upbit je najavio da će obustaviti depozite i povlačenja tokena baziranih na Solani, kao što su Solana, GMT (GMT), Raydium (RAY) i Access Protocol (ACS).

Ovo nije prvi put da se Solana blockchain suočio s prekidom mreže ili prekidom u proizvodnji blokova. Mreža je imala višestruke prekide od svog pokretanja, a ovaj posljednji prekid će biti jedanaesti u dvije godine.

Solana blockchain je pokrenut u martu 2020. godine, fokusirajući se na ponudu skalabilnih rješenja za decentralizovani ekosistem koji je konkurent Ethereumu s bržim vremenom obrade transakcija i nižim naknadama za transakcije. Mreža je postala istaknuta tokom posljednjeg ciklusa rasta u 2021. zbog sve veće stope usvajanja i cijene tokena. Međutim, problemi povezani s mrežom su i dalje prisutni, s tim da su programeri morali više puta ponovo pokretati mrežu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.