tajvan

Tajvanska centralna banka kaže da nema žurbe sa lansiranjem CBDC-a

Centralna banka Republike Kine spomenula je rukovanje vladinim tenderima putem tokena posebne namjene kako bi se poboljšala operativna efikasnost korištenjem pametnih ugovora za ponude i garancija za uspješnost.
Predsjednik Centralne banke Republike Kine Yang Chin-long rekao je da razvoj digitalne valute centralne banke (CBDC) nije konkurencija i da je centralna banka fokusirana na stabilan napredak i to brzim korakom.

Jang je naveo da to što je prvi uveo CBDC ne garantuje uspeh, jer zemlje koje su već izdale ili testirale CBDC nisu videle željene rezultate, prema izveštaju UDN od 7. jula.

Planovi za tajvanski digitalni dolar

U izvještaju objavljenom 7. juna prije njegovog predstavljanja Finansijskom odboru zakonodavnog Yuana u srijedu, 10. juna, Yang je iznio planove centralne banke za digitalni novi tajvanski dolar.

Yang je rekao da centralna banka provodi eksperimente u tri scenarija kako bi poboljšala efikasnost domaćeg plaćanja i inovacije. Iako ne postoji vremenski rok za izdavanje CBDC-a, napori da se poboljša efikasnost obrade platnog sistema i inovativne aplikacije su u toku.

Jedan značajan napredak je CBDC prototip platforme dizajniran za maloprodajna plaćanja. Prema Yangovim riječima, ova platforma već može podržati tok gotovine digitalnih kupona, pri čemu brzina obrade transakcija dostiže 20.000 transakcija u sekundi.

Osim toga, u izradi je dokaz koncepta za veleprodajni CBDC. Ova inicijativa kombinuje CBDC sa tokenima bankovnih depozita kako bi se izgradio budući sistem digitalnih valuta. Ima za cilj da funkcioniše kao sredstvo za likvidaciju za tokenizaciju imovine.

Tehnološki planovi tokenizacije

Centralna banka planira primijeniti tehnologiju tokenizacije za digitalnu transformaciju veleprodajne valute centralne banke i valute komercijalne banke, podržavajući različite tokene. Kako bi ostvarila svoje ciljeve, centralna banka Tajvana provodi provjeru koncepta i sarađuje s bankama učesnicama kako bi izgradila zajedničku platformu za tokenizaciju.

Prema izvještaju, ova platforma će biti testirana u tri scenarija: međubankarski prenos tokena bankovnog depozita, istovremena isporuka tokena imovine i digitalnog novca posebne namjene.

Yang je ponovio da je oprezni pristup Tajvana prema izdavanju CBDC-a namijenjen zadovoljavanju javnih potreba za digitalnim plaćanjem i usklađivanju s ciljevima vladine digitalne politike, osiguravajući značajnu korist.

U martu je Komisija za finansijski nadzor najavila da će predložiti novi nacrt propisa o digitalnoj imovini za Tajvan u septembru 2024. godine. Cilj mu je stvoriti učinkovitije propise za tržišta digitalne imovine i osigurati sigurnost investitora.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.