tra

Cantor Fitzgerald, izvršni direktor koji će zajedno voditi Trumpov prelazni tim

 

Kompanija za finansijske usluge upravlja trezorskim portfeljem za izdavaoca stabilnih kovanica Tether od 2021.
Šef firme za finansijske usluge koja stoji iza čuvanja Tetherovih rezervi i pokretanja programa pozajmljivanja bitcoina vodit će prelazni predsjednički tim republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

U saopštenju od 16. augusta, Trumpova kampanja je rekla da će izvršni direktor Cantor Fitzgerald Howard Lutnick i suosnivač World Wrestling Entertainment Linda McMahon voditi tim odgovoran za organizaciju politike i upravljanje osobljem ako republikanski kandidat osvoji mjesto predsjednika SAD-a u novembru. Sa neto vrijednošću u milijardama dolara, i Lutnik i McMahon su bili značajni donatori Trumpove kampanje.

Cantor Fitzgerald je od 2021. godine upravljao portfeljem Trezora za izdavaoca stabilnih coin-a Tether. Podnosenje zahtjeva Komisije za vrijednosne papire i berze od 14. avgusta pokazalo je da firma posjeduje više od 18 miliona dolara vrijednih dionica BlackRockovog iShares Bitcoin Trust fonda za berzu (ETF), otprilike 4 miliona dolara dionica u Fidelity Wise Bitcoin Fund ETF-u, milion dolara dionica Prosharesovog Bitcoin Strategy ETF-a i 360.000 dolara Ark21Shares Bitcoin ETF-a. Lutnick je takođe zagovornik Bitcoina, najavljujući pokretanje programa pozajmljivanja od 2 milijarde dolara na konferenciji Bitcoin 2024 u julu. On i McMahon, koji je radio kao šef administracije za mala preduzeća pod Trumpom, služiće kao kopredsjedavajući u tranzicionom timu zajedno sa počasnim predsjedavajućim, uključujući potpredsjednika republikanskog kandidata, senatora iz Ohaja JD Vancea i njegove sinove, Erica Trumpa i Donalda Trumpa Jr.

“Uključivanje Howarda Lutnicka je ogromno za kriptovalute,” rekao je voditelj Paradigm vladinih poslova Alex Grieve u postu od 16. avgusta. “On je prošle godine lično izvijestio Republikansku konferenciju Predstavničkog doma o stabilnim novčićima i veliki je kripto bik.”

U najavi prelaznog tima, Trumpova kampanja je ponovila svoju opredijeljenost da “ispuni hrabra obećanja” navedena u platformi Republikanske stranke za 2024. Pod kopredsjedavajućim Republikanskog nacionalnog komiteta Larom Trump – snahom predsjedničkog kandidata i suprugom Erica Trumpa – stranačka platforma je sastavljena tako da uključuje jezik koji se protivi stvaranju digitalne valute centralne banke i brani prava na rudarenje BTC-a i samozaštitu .

Saopštenje tranzicionog tima stiglo je istog jutra, predsednička kandidatkinja Demokratske stranke Kamala Haris po prvi put je objavila svoju agendu ekonomske politike. Američka potpredsjednica rekla je da njen plan uključuje rješavanje troškova namirnica i stanovanja i održavanje nezavisnosti Federalnih rezervi.

Kamalina kampanja do danas nije zauzela javni stav o kriptovaluti ili blockchainu, iako su mnoge njene demokratske kolege pozvale predsjedničkog kandidata da uspostavi jasna pravila puta. Mnoge ankete pokazuju da su Haris i Tramp bili širom zemlje, sa 81 danom do izbora u novembru.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.