upbit

Zaposleni u južnokorejskoj mjenjacnici kriptovaluta zarađuju više od zaposlenih u velikim bankama

 

Dunamuova konsolidovana prodaja u prvom kvartalu 2024. dostigla je 400 miliona dolara, što predstavlja povećanje od 60,5%.
Zaposleni i rukovodioci Dunamua, koji upravlja Upbit kripto mjenjačom, primaju veći prosječni prihod od radnika u četiri velike banke u Južnoj Koreji.

Pozivajući se na podatke koje je objavila Služba za finansijski nadzor (FSS), lokalni medij News1 objavio je da je prosječna plata koju su zaposlenici Dunamua primili u prvoj polovini 2024. iznosila 133,73 miliona južnokorejskih vona (otprilike 99.500 dolara).

Zarada osoblja mjenjačnice premašuje prosječnu platu zaposlenih u nekim od najvećih banaka u zemlji, poput KB Kookmin banke, Shinhan banke, Hana banke i Woori banke. Prema podacima FSS, prosječna plata zaposlenih u velikim bankama je 116 miliona vona (oko 86.700 dolara).

Plate povećane učinkom industrije

Zaposleni u Dunamu-u nisu uvijek primali ovaj nivo naknade. U prvoj polovini 2023. godine, zaposleni su ostvarili prosječan prihod od 59,44 miliona vona (44.100 dolara), što znači da trenutne prosječne plate zaposlenih predstavljaju povećanje od 124% u odnosu na prethodnu godinu.

Prosječno povećanje plata na berzi pripisuje se izvanrednim performansama tržišta u prva dva kvartala 2024. Dana 10. januara, Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država odobrila je prve spot bitcoin fondove kojima se trguje na berzi (ETF), signalizirajući šire prihvatanje digitalnih imovine u SAD.

Ovo je podstaklo interesovanje za virtuelnu imovinu u Južnoj Koreji, što je uticalo na Dunamuov operativni prihod u tom vremenskom okviru. U prvom tromjesečju 2024. berza je zabilježila konsolidovanu prodaju od 531,1 milijardu vona (skoro 400 miliona dolara). U poređenju sa četvrtim kvartalom 2023. godine, njeni poslovni prihodi porasli su za 60,5%.

Na osnovu podataka, čini se da je Dunamu dao velikodušne bonuse za učinak usred povećanja profita kompanije.

Upbit-ov obim trgovanja u martu

Dana 5. marta, Upbit-ov 24-satni obim trgovanja dostigao je najviši nivo od 15 milijardi dolara dok je cijena Bitcoina dostigla novi maksimum od 69.200 dolara. Bikovski zamah bio je vođen velikim prilivom u promptne Bitcoin ETF-ove sa sjedištem u SAD-u.

Dok se BTC trgovao ispod 70.000 dolara širom svijeta, južnokorejski trgovci su gurali Bitcoin dalje. Oko 3:00 ujutro UTC 5. marta, Upbit je pokazao cijenu BTC-a od 96,734,000 južnokorejskih vona (otprilike 72,504 dolara).

Razlika u cijeni između svijeta i Južne Koreje često se naziva “Kimchi Premium”, nazvan po poznatom fermentiranom prilogu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.