nigerija

Američke diplomate vrše pritisak na Nigeriju da oslobodi pritvorenog izvršnog direktora Binancea

 

Tigran Gambaryan, državljanin Sjedinjenih Država i bivši agent Poreske službe, priveden je u Nigeriji od februara 2024.
Američki diplomati iz State Departmenta privatno vrše pritisak na nigerijske zvaničnike da oslobode pritvorenog izvršnog direktora Binancea Tigrana Gambaryana najmanje od juna 2024. godine, otkrio je izvještaj New York Timesa.

Prema pisanju medija, Gambaryanovo zatvaranje bilo je “značajan faktor” u zategnutim odnosima između dvije zemlje. Državni sekretar Anthony Blinken i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Nigeriji Richard Mills insistirali su na ovom pitanju s nigerijskim zvaničnicima.

Ambasador Mills se sastao s kabinetom nigerijskog predsjednika Bola Ahmeda Tinubua u septembru 2024. kako bi dalje razgovarao o tom pitanju i potaknuo Gambaryanovo oslobađanje, za koje državni tužilac Nigerije tvrdi da će se dogoditi tek nakon suđenja.

Advokati Gambaryana su takođe molili američki State Department da označi Gambaryana kao “nepravomjerno pritvorenog” kako bi se nastavio politički pritisak na Nigeriju da oslobodi pritvorenog izvršnog direktora – potez za koji zvaničnici američkog State Departmenta kažu da nije isključen.

Pritvaranje Gambaryana postaje geopolitičko pitanje?

Najmanje jedan američki zakonodavac predložio je potencijalnu strategiju State Departmenta da se ovo označi kao “nepravno pritvaranje”.

U julu, predstavnik Rich McCormick predstavio je Kongresu rezoluciju kojom se poziva na označavanje Gambaryanovog pritvora kao situacije „taoca”. U to vrijeme, predstavnik McCormick je tvrdio da nigerijska vlada drži Gambariana bez razloga da iznudi mjenjačnicu kriptovaluta za novac.

Gambaryan bi trebao biti oslobođen iz humanitarnih razloga

Diplomatski zvaničnici Sjedinjenih Država označili su pritvaranje Gambaryana kao humanitarno pitanje – navodeći Gambaryanovo pogoršano zdravlje kao glavni faktor za njegovo oslobađanje.

Dana 2. septembra, advokati pritvorenog izvršnog direktora Binance podnijeli su novi zahtjev za kauciju, tvrdeći da njihov klijent mora biti pušten kako bi zatražio medicinsku pomoć.

Gambaryanovo naglo pogoršanje zdravstvenog stanja je dobro dokumentovano i uključuje diskus herniju u leđima koja zahtijeva specijalizovanu operaciju, višestruke napade upale pluća, malarije i infekcije grla.

Nigerijski zatvorski službenici takođe su se našli na udaru kritika zbog svog opšteg zanemarivanja Gambaryana. Ovaj nedostatak pažnje dostigao je vrhunac u julu kada je izdat nalog za hapšenje dr. Abrahama Ehizojiea, doktora medicine u zatvoru Kuje, zbog nepojavljivanja na sudu ili podnošenja obaveznog medicinskog izvještaja za Gambaryana.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.