uni

Uniswap pokreće sopstveni layer-2, Unichain

Lanac aplikacija obećava brže i jeftinije transakcije i interoperabilnost među lancima, navodi Uniswap.
Uniswap, najpopularnija decentralizovana berza (DEX), pokrenula je sopstvenu mrežu blokova sloja 2, Unichain, objavio je programer Uniswap Labs 10. oktobra.

Lanac aplikacija, koji je još uvijek na testnetu, obećava da će isporučiti brže i jeftinije transakcije i poboljšanu interoperabilnost kroz blockchain mreže, rekao je Uniswap.

“Unichain će isporučiti brzinu i uštede troškova koje su već omogućili L2, ali s boljim pristupom likvidnosti u svim lancima i većom decentralizacijom”, rekao je Hayden Adams, izvršni direktor Uniswap Labsa, u izjavi.

Od 10. oktobra, Uniswap ima skoro 5 milijardi dolara ukupne zaključane vrijednosti (TVL) u oko 25 blockchain mreža, na osnovu statistike industrije.

uni1
Izvor: Optimism

Unichain je dio Optimismovog Superchaina, interoperabilne mreže rješenja za skaliranje sloja 2 koja je izgrađena korištenjem Optimismovog tehnološkog steka.

Druge mreže superlanca uključuju Coinbase layer-2 Base i SNAXchain, koji upravlja Synthetixovom decentraliziranom trajnom razmjenom.

Prema Uniswap Labs, Unichain će u početku imati 1 sekundu blok vremena. Na kraju planira smanjiti vrijeme bloka na manje od 250 milisekundi.

“Ovo će se osjećati kao skoro trenutno iskustvo transakcije za korisnika”, prema Uniswap Labs.

Unichain će omogućiti trgovcima pristup likvidnosti iz drugih mreža sloja 2 u superlancu Optimisma.

Superchain mreže Base i Optimism imaju oko 2,25 milijardi dolara i 625 miliona dolara TVL-a, prema podacima DefiLlama.

uni2
Izvor: Flashbots

U partnerstvu sa protokolom za premošćivanje unakrsnih lanaca Across, Uniswap Labs je takođe predložio nadogradnju Ethereum mreže dizajnirane da sinhronizuje međulančane poruke u svim slojevima 2.

Prijedlog – nazvan ERC 7683 – ima za cilj standardizovati poruke poznate kao “namjere” u blockchain mrežama.

Unichain takođe radi sa Flashbots-ima na integraciji Rollup Boosta, modularne platforme za izgradnju blokova dizajniranu da se postepeno proširi „dodacima“ otvorenog koda.

Proširenja Rollup Boost trenutno uključuju blokove od 250 milisekundi i „provjerljivi prioritetni redoslijed“, omogućavajući aplikacijama da internalizuju maksimalnu vrijednost koja se može izdvojiti (MEV).

Flashbots je specijalizovan za zaštitu korisnika od štetnih aspekata MEV-a ili naručivanje blokova kako bi profitirali graditelji blokova o trošku trgovaca.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.