Binance vraća kupovinu kriptovaluta putem Mastercard kartice

Binance je nastavio da dozvoljava svojim korisnicima da kupuju kriptovalute koristeći Mastercard. Da li ovo signalizira kraj regulatornih problema Binance?
Binance, najveća svjetska berza kriptovaluta, ponovo će omogućiti svojim klijentima da kupuju kriptovalute koristeći Mastercard.

Binance je nastavio kupovinu kriptovaluta putem bankovnih transfera koristeći Mastercard debitne i kreditne kartice za “glatke transakcije”, prema objavi od 6. juna.

Na Binance platformi su ponovo omogućene opcije „kupi kriptovalute“ putem Mastercard-a, uz maksimalnu jednokratnu kupovinu do 5.000 eura, u vrijednosti od približno 5.440 dolara za transakcije u eurima i do 20.000 dolara za kupovinu u američkim dolarima .

bm1
Binance, početna stranica, kupujte kriptovalute putem kreditne kartice. Izvor: Binance

Najveća svjetska berza planira da u budućnosti doda više regulisanih dobavljača fiat plaćanja za intuitivniju kupovinu kriptovaluta. Glasnogovornik Binance-a je izavio:

“Binance nastavlja s velikim ulaganjima kako bi osigurao da ispunjava najviše standarde usklađenosti. Nakon opsežnog pregleda rigoroznih kontrola i procesa koje je Binance uveo. Mastercard je donio odluku da na svojoj mreži dozvoli kupovine vezane za Binance.”

Je li ponuda Binanceovih kartica u početku bila zatvorena zbog regulatornog pritiska?

Binance je zatvorio usluge Visa debitnih kartica u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) 20. decembra 2023. Binance Visa debitna kartica pretvara kriptovalute na Binance računima u lokalne valute, omogućavajući im na taj način da koriste kripto za plaćanje kupovine u trgovinama i online.

Prestanak usluga Binance Visa kartica najavljen je dan nakon što je berza obnovila depozite i isplate u eurima, koji su bili nedostupni mjesec dana nakon što je procesor plaćanja Paysafe odustao od razmene.

Mastercard je u septembru okončao partnerstvo sa Binanceom u Argentini, Brazilu, Kolumbiji i Bahreinu.

Odluka je donesena skoro tri mjeseca nakon što je Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država podigla 13 tužbi protiv Binancea u junu 2023., optužujući berzu za zloupotrebu sredstava klijenata i provođenje neregistrovanih ponuda vrijednosnih papira.

Potez SEC-a protiv Binancea uslijedio je tri mjeseca nakon što je Komisija za trgovinu robnim fjučersima također tužila Binance zbog toga što se nije registrovao kod njih zbog kršenja mnogih njegovih smjernica.

Jesu li Binance-ovi regulatorni problemi gotovi?

Ponovno omogućavanje kupovine kriptovaluta temeljene na Mastercard-u mogao bi biti još jedan signal da se regulatorni problemi Binancea približavaju kraju nakon njegovog poravnanja u Sjedinjenim Državama.

Uprkos nedostatku dokaza o zloupotrebi korisničkih fondova, Binance je optužen za kršenje zakona protiv pranja novca i nagodio se da plati jednu od najvećih krivičnih kazni u istoriji, 4,3 milijarde dolara.

Kao dio nagodbe, osnivač Binancea Changpeng Zhao odstupio je sa svoje uloge izvršnog direktora kompanije.

Na ročištu u aprilu u američkom Okružnom sudu za zapadni okrug Washingtona, Zhaoa, poznatog i kao “CZ”, sudija Richard Jones je osudio na četiri mjeseca zatvora zbog optužbi u vezi s pranjem novca na njegovoj mjenjačnici kriptovaluta. Takođe mu je naloženo da plati kaznu od 50 miliona dolara.

Zhao je počeo služiti svoju četveromjesečnu zatvorsku kaznu u saveznom zatvoru niske sigurnosti u Lompocu u Kaliforniji početkom juna. Planira da nastavi svoju aktivnost u kripto prostoru nakon što bude oslobođen.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.