cz

Zatvorska kazna bivšeg direktora Binance Changpeng Zhaoa četiri mjeseca manja od očekivane

Tužioci su prvobitno tražili da optuže bivšeg direktora Binancea na 36 mjeseci. Changpeng Zhao, bivši izvršni direktor kripto berze Binance, osuđen je na četiri mjeseca zatvora.

Prije izricanja presude 30. aprila, Changpeng Zhao, bivši izvršni direktor Binancea, uputio je iskrenu molbu za oproštaj i drugu šansu.

U pismu dostavljenom sudu 24. aprila, Zhao je izrazio duboko žaljenje zbog svojih postupaka, priznajući svoje “loše odluke” i prihvatajući punu odgovornost. napisao je: “Izvinjavam se zbog mojih loših odluka i prihvatam punu odgovornost. Budite sigurni da se ovo nikada više neće ponoviti. Prihvatite moje uvjeravanje da će ovo biti moj jedini susret sa sistemom krivičnog pravosuđa…”

U svojoj molbi nadležnima, CZ je priznao da je trebao implementirati promjene usklađenosti na Binance mnogo ranije u istoriji berze. Međutim, naglasio je da je pod njegovim vodstvom berza na kraju uvela stroge kontrole kako bi se situacija popravila.

Zhao je naglasio da se u ovom slučaju “dobrovoljno predao i preuzeo odgovornost”, nadajući se da će riješiti problem i početi iznova. I ne samo to, on je takođe za sebe naslikao nekonvencionalan put u karijeri, gde je živio skromnim životom, čak i vraćajući novac investitorima nakon što su neki od njihovih poslova propali u prošlosti.

Zatim je naglasio svoje altruističke motivacije od dana kada je ušao u kripto, tvrdeći da je njegova uključenost u ovaj prostor proizašla iz želje da promoviše inkluzivnost i jednake mogućnosti, dodajući:

„Od obrazovnih programa u Africi do poboljšanja životnog standarda mladih u nepovoljnom položaju u jugoistočnoj Aziji, do univerzitetskih projekata u Evropi, namjeravam posvetiti većinu svog vremena i resursa ovoj oblasti, razvijajući projekte na što je moguće više mjesta, bez ograničenja. na gornji primjer.”
Više od 160 Zhaoovih voljenih, prijatelja i kolega nedavno je pisalo Washingtonskom sudiji koji je predsjedavao slučajem, moleći za popustljivost i dajući uvid u lični život bivšeg izvršnog direktora Binance. Pisma su zajedno opisivala Zhaoa kao odanog porodičnog čovjeka, odanog prijatelja i skromnog entuzijasta u tehnologiji koji je izbjegavao zamke bogatstva i luksuza uprkos svom zapanjujućem finansijskom uspjehu.

Tužioci su htjeli da kazne Zhaoa za zločine bez presedana
U mjesecima koji su prethodili izricanju presude, američki tužioci nisu ostavili kamen na kamenu u svojoj potrazi da osiguraju da se Changpeng Zhao suoči s teškim posljedicama za svoje prestupe. U oštrom memorandumu o kazni, oni su bivšeg izvršnog direktora Binancea prikazali kao drskog prekršioca zakona koji je djelovao s očiglednim zanemarivanjem zakonskih i regulatornih okvira. Memorandum je oslikao osuđujuću sliku Zhaoovih postupaka, optužujući ga da namjerno nije implementirao efikasan program protiv pranja novca kako to nalaže Zakon o bankarskoj tajni.

Taj neuspjeh, tvrde tužioci, omogućio je Binanceu da obradi zapanjujući obim transakcija povezanih s nezakonitim aktivnostima, uključujući prihode od trgovine narkoticima, finansiranje terorizma, izbjegavanje sankcija, seksualne zločine i napade ransomware-a.

Tužioci su istakli neuspeh Binancea da prijavi “više od 100.000 sumnjivih transakcija” povezanih s ovim nezakonitim aktivnostima, naglašavajući ulogu berze kao centra za finansijski kriminal “razmjera bez presedana”. Dokument je dalje optužio Zhaoa da pokazuje “namjerno zanemarivanje” pravnih odgovornosti Binancea, prikazujući ga kao proračunatog oportunistu koji daje prednost profitu nad usklađenošću.

Svojom preporukom zatvorske kazne od 36 mjeseci – dvostruko duže od preporučenog federalnog maksimuma od 18 mjeseci – tužioci su jasno pokazali svoju odlučnost da se Zhao suoči s teškim posljedicama za svoje zločine “bez presedana”.

Čini se da sudija nije bio istog mišljenja, navodeći umjesto toga da nema dokaza da je Zhao “ikad bio obaviješten” o nezakonitoj aktivnosti na berzi. Nekada slavljen kao vizionar i pionir, bivši izvršni direktor Binancea sada se našao u središtu pravnog vrtloga.

Dok optužbe protiv Zhaoa blijede u odnosu na one podignute protiv njegovog bivšeg štićenika Sama Bankman-Frieda iz FTX-a, koji je nedavno dobio 25-godišnju kaznu, posljedice po kripto industriju mogle bi biti dalekosežne.
Zhaov slučaj bacio je jasno svjetlo na nedostatak regulatornog nadzora i usklađenosti u industriji, postavljajući ozbiljna pitanja o integritetu cijelog kripto ekosistema.

Neki posmatrači tržišta primijetili su da bi ova kazna, uprkos svojoj lakoći, mogla imati posljedice na napore kripto-biznisa da se pridržavaju propisa u budućnosti. Čini se da su drugi željni da se pomaknu dalje od pravnih postupaka, koji su bacili sjenu na berze i kriptovalute koji su doveli do toga da je Bitcoin ranije ove godine oborio najviši nivo svih vremena.

Čini se da Zhaov slučaj nije kraj kripto slučajeva visokog profila 2024. Danas je rani usvojilac Bitcoina Roger Ver uhapšen u Španiji pod optužbom za prevaru i utaju poreza u američkim vlastima navodno planiraju da ga izruče nazad u Sjedinjene Države.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.