nba

NBA tužen zbog marketinških veza s propalim kripto zajmodavcem Voyager Digitalom

 

Grupa nezadovoljnih investitora Voyagera tužila je najvišu košarkašku ligu Sjeverne Amerike, navodeći da je ona implicitna i odgovorna za njihove gubitke na propaloj platformi.
Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) suočava se s predloženom grupnom tužbom zbog svojih marketinških poslova sa sada urušenim kripto zajmodavcem Voyager Digital, za koji korisnici tvrde da je doveo do gubitaka od preko 4,2 milijarde dolara.

NBA je bila “krajnje nemarna” kada je odobrila Voyagerov promotivni ugovor sa Dallas Mavericksima, tvrdi se u tužbi od preko 100 stranica od 6. februara podnesenoj na okružnom sudu u Majamiju. U podnesku se detaljno opisuje marketing ove dvije kompanije i navodi se da je NBA trebala “služiti kao ‘čuvar vrata'”.

“Ovom tužbom se jednostavno traži da NBA bude odgovorna”, tvrdi razredna grupa. “NBA široko rasprostranjena promocija Voyagerovih neregistrovanih vrijednosnih papira čini je odgovornom za bilo koju i svu nastalu štetu.”

Tužitelji takođe navode da je NBA “namjerno odlučila prihvatiti rizike” rada sa kripto berzama kao što su Voyager, Coinbase i FTX i prihvatila “milijarde promotivne naknade” jer se suočila s “praznim arenama i gubitkom milijardi televizijskih prihoda” zbog COVID 19.
Voyagerova advokatska firma, McCarter & English, takođe je navedena u tužbi. Navodi se da je firma iskoristila svoj kredibilitet da izda “lažno ‘pravno mišljenje'” da Voyagerov token nije neregistrovana hartija od vrijednosti i da “umiri zabrinutost potencijalnih investitora i partnera” da su Voyagerove ponude “potpuno iznad svih”.

Ista grupa je 2022. godine tužila bivšeg vlasnika Dallas Mavericksa, Marka Cubana, navodeći da je promovisao Voyager i lažno predstavio koliko je siguran, što Kuban negira. “Opširno otkriće” te tužbe učinilo je “sada očiglednim” da je klasna grupa morala proširiti svoje parnice na NBA i McCarter & English.

Voyager je pauzirao povlačenje sredstava početkom jula 2022. i istog mjeseca podnio zahtjev za bankrot zbog izloženosti ugašenom kripto hedž fondu Three Arrows Capital (3AC).

Podneseno je više tužbi protiv poznatih ličnosti, sportskih zvijezda i sportskih organizacija koje su se udružile s kripto firmama nakon što je FTX propao krajem 2022.

Mercedes F1 tim, Major League Baseball, fudbalska zvijezda Tom Brady, NBA zvijezda Steph Curry, košarkaški komentator Shaquille O’Neal, komičar Larry David i mnogi drugi našli su se na udaru tužbi zbog partnerstva sa FTX-om.

NBA i McCarter & English nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.