opensea

OpenSea omogućava podršku za ERC-721C programabilni standard zarade

 

Standard omogućava kreatorima da implementiraju programabilnu i provedivu zaradu kreatora na lancu.
Platforma za trgovanje nezamjenjivim tokenima (NFT) OpenSea je dodala podršku za standard tokena ERC-721C koji omogućava kreatorima da postave i nametnu autorske naknade.

Prema najavi od 2. aprila, kreatori na OpenSea-u sada mogu nametnuti zaradu jednim klikom. ERC-721C, koji je u maju prošle godine izmislila kompanija za igre na blockchain igrici Limit Break, ERC-721C rješava problem trgovanja NFT pranjem standardizujući uslove prenosa tokena, kao što su tantijeme, na svim kanalima. Prije njihovog izuma, korisnici su lako mogli zaobići provizije autorskih honorara na sekundarnim tržištima, kao što su OpenSea i Blur, prenoseći NFT-ove kroz samostalne novčanike ili čak druga NFT tržišta koja nisu ispunjavala zahtjeve autorskih prava.

“Dugoročno gledano, ovo je omogućilo podsticanje nulte naknade, opcionog trgovanja uz airdrops, efektivno pretvarajući tokene koji su namijenjeni da budu nezamjenjivi u zamjenjive tokene”, objasnio je Limit Break u postu za Medium, dodajući da “trgovci su bili podstaknuti da “uzgajaju” tokene tako što su trgovali NFT-ovima u svojim novčanicima, što je loše za NFT industriju.”

Kako su rekli programeri OpenSea, kompatibilnost za ERC-721C je omogućena samo nadogradnjom Dencuna na Ethereum mreži od 13. marta. “Ako nametnete zaradu svog kreatora prema gore navedenim koracima, prodaja će biti podržana samo na OpenSea i drugim tržištima koja pokreće LimitBreakov procesor plaćanja“, navodi se na platformi. Nakon što se ERC-721C ugovorno implementira na OpenSea, kreatori i dalje mogu ručno izlistati svoja digitalna umjetnička djela na drugim tržištima, ali će OpenSea takođe odgovarati najnižim honorarima dostupnim na drugim platformama koje je odredio kreator.

Ova funkcija je takođe kompatibilna sa OpenSea-jevim Seaportom 1.6, koji programira da se NFT-ovi prodaju samo pod određenim uslovima, kao što je promjena metapodataka u reakciji na obim prodaje. Iako uglavnom po diskreciji svog kreatora, autorski honorari za NFT obično se kreću između 2,5% do 10% po prodaji. 10 najboljih NFT kolekcija zaradile su više od 345 miliona dolara autorskih honorara od svog početka.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.