spacex

SpaceX prodao Bitcoin u vrijednosti od 373 miliona dolara kupljen u 2021-2022

 

Nakon prijave SEC-a Elon Musk je 2021. objavio da SpaceX ima Bitcoine i neki misle da to pokazuje da Tesla planirao kupiti kriptovalute u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara.

Kompanija za svemirsku tehnologiju SpaceX je navodno prodala Bitcoin u vrijednosti od oko 373 miliona dolara koje je kupila počevši od 2021.

Prema izvještaju od 17. augusta u Wall Street Journalu, SpaceX je u svom bilansu 2021. i 2022. godine zabilježio 373 miliona dolara vrijednog Bitcoina, ali je od tada prodao kripto imovinu. Novinari su navodno pregledali dokumente o finansijskim podacima kompanije koji pokazuju otprilike 5,2 milijarde dolara ukupnih troškova za 2022. i 5,4 milijarde dolara u 2021. i 2022. za nabavku imovine i opreme uz troškove istraživanja i razvoja.

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk javno je objavio 2021. da je kompanija kupila određenu količinu Bitcoina. Ovo je uslijedilo nakon podnošenja zahtjeva američke Komisije za vrijednosne papire i berze u kojem se vidi da Tesla – još jedna kompanija koju posjeduje suosnivač Musk – planira kupiti kripto imovinu u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara. Ova najava je vjerovatno doprinijela da BTC dosegne tada najvišu cijenu od više od 43.000 dolara.

Prema Teslinom izvještaju o zaradi u drugom tromjesečju 2023., kompanija je prodala sve osim svojih 184 miliona dolara vrijednih Bitcoina. Tesla je objavila da je likvidirala više od 30.000 BTC u drugom tromjesečju 2022. za 936 miliona dolara – otprilike 75% svojih originalnih BTC vrijednosti od 1,5 milijardi dolara.

Musk, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, često je na društvenim mrežama komentarisao određene kriptovalute, uključujući Dogecoin i Bitcoin, čak je nakratko promijenio Twitterov tada logotip plave ptice u DOGE Shiba Inu. Otkako je kupio Twitter za 44 milijarde dolara – kasnije rebrendiran u X – u oktobru 2022., on je sugerisao da bi platforma mogla ponuditi “cijeli finansijski svijet” uključujući bankarske i platne usluge.

spacex1

Vrijeme kada je SpaceX prijavio prodaju Bitcoina nije u potpunosti jasno, ali kripto tržište je doživjelo značajan krah 2022. godine usred kolapsa velikih kompanija, uključujući Terraform Labs. Mnoge tehnološke firme i finansijske institucije i dalje drže Bitcoin i druge kriptovalute.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.