bin

Sud dozvoljava da se većina potraživanja SEC-a nastavi po pitanju tužbi protiv Binance-a

 

Sutkinja Amy Berman Jackson je međutim odbacila tvrdnju SEC-a da se BNB ilegalno trguje na sekundarnim tržištima, pozivajući se na odluku u vezi Ripplea. Berza kriptovaluta Binance nije uspjela uvjeriti sud Sjedinjenih Država da odbaci većinu tužbi koje je protiv nje podnio državni regulator za vrijednosne papire.

Tužbe vezane za Binanceov program za ulaganje, prodaju BNB-a nakon njegove početne ponude kovanica i kršenja uredbi protiv prevare će se nastaviti, izjavila je sutkinja Amy Berman Jackson u podnesku od 28. juna.

Nastaviće se i tvrdnja sigurnosnog regulatora da je bivši izvršni direktor Binancea Changpeng ‘CZ’ Zhao djelovao kao “kontrolna osoba”, kao i tvrdnja da je Binance bio dužan da se registruje prema Zakonu o berzi.

Ali to nije bio čist zahvat za Komisiju za vrijednosne papire i berze s Jackson pa je na kraju odlučio odbaciti tužbe vezane za prodaju na sekundarnom tržištu BNB-a i sve prodaje vezane za stabilni coin Binance USD (BUSD).

bin1
Memorandum, mišljenje i nalog sutkinje Amy Berman Jackson u predmetu Binance Holdings protiv SEC. Izvor: CourtListener

Jackson je citirala odluku sudije Analise Torres u slučaju SEC-a protiv Ripplea kako bi podržao njenu odluku da odbaci tužbu SEC-a za prodaju na sekundarnom tržištu BNB-a.

To je iznenadilo finansijskog advokata Scotta Johnssona, koji je to opisao kao “veliki gubitak” za regulatora vrijednosnih papira.

bin2
Izvor: Scott Johnsson

Reporterka FOX Businessa Eleanor Terrett očekuje da će advokati u Coinbase-u, Kraken-u i Consensys-u “iskoristiti ovo mišljenje da ojačaju svoje pozicije u vlastitim parnicama”. Jackson  je takođe odbacila tvrdnje SEC-a u vezi sa Binanceovom funkcijom pasivnog prihoda „Simple Earn“ i zakazala sudsko ročište za 9. jul.

SEC predvođen Garyjem Genslerom tužio je Binance još u junu 2023., tvrdeći da je Binance ponudio prodaju neregistriranih vrijednosnih papira i da je ilegalno poslovao u SAD-u.

Binance i CZ su oko tri mjeseca kasnije podnijeli zahtjev za odbacivanje tužbe SEC-a, tvrdeći da je SEC prekoračio svoja zakonska ovlaštenja.
Sedam američkih država je ili opozvalo ili nije dozvolilo Binanceu da obnovi svoju licencu za prenos novca – uključujući Aljasku, Floridu, Maine i Sjevernu Karolinu.

U međuvremenu, CZ trenutno služi zatvorsku kaznu od četiri mjeseca zbog kršenja zakona o pranju novca.

Uprkos tužbi, Binance ostaje najveća berza kriptovaluta na svijetu sa preko 200 miliona korisnika i 100 milijardi dolara imovine pod upravljanjem.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.