eng

Tribunal u Velikoj Britaniji počinje saslušanje slučaja za brisanje BSV-a u iznosu od 9 milijardi dolara

 

Prema tužiocima, šest berzi, koje su izbacile Bitcoin SV 2019. godine, duguju vlasnicima BSV-a 9 milijardi dolara za propuštene prilike.

Slučaj koji uključuje više mjenjačnica koje uklanjaju određeni token 2019. nastavlja se nakon pet godina, a vlasti Ujedinjenog Kraljevstva pokrenule su postupak protiv šest kompanija.

Britanski apelacioni sud započeo je ročište 5. juna protiv šest berzi koje su 2019. uklonile Bitcoin SV (BSV).

Optuženi uključuju neke od najvećih svjetskih kripto berzi, kao što je Binanceov evropski ogranak, Binance Europe Services. Ostali optuženi uključuju kripto mjenjaču Erika Voorheesa, ShapeShift, Kraken (predstavljenog kao Payward), bitcoin mjenjaču Bittylicious i povezane subjekte.

Prema podacima BitMEX Research-a, svaki od šest optuženih ima svoj pravni tim, što rezultira velikim brojem advokata uključenim u slučaj i ogromnom količinom dokumentacije.

Tribunal je procijenio da se očekuje da će odluka o kolektivnom postupku, ili CPO, trajati tri dana.

eng1
Izvor: BitMEX Research

Bitcoin SV je vodio lažni “Satoshi” Craig Wright
Bitcoin SV je blockchain i kriptovaluta koja se odvojila od Bitcoin Casha 2018. Ime blockchaina odnosi se na “Satoshi's Vision” i osnovala ga je firma za razvoj blockchaina povezana s Craigom Wrightom, koji se lažno deklarirao kao anonimni kreator Bitcoina, Nakamoto Satoshi. Bitka za Bitcoin Cash fork izazvala je podjelu u zajednici, s različitim firmama i istaknutim ličnostima koje su nastojale progurati svoj vlastiti narativ. Roger Ver, Bitmain i berze kao što su Binance i Coinbase su navodno podržale još jedan novčić, Bitcoin ABC.

Zašto su Binance, Kraken i ShapeShift uklonili BSV 2019.?
Grupna tužba ponovo se osvrće na skandal koji uključuje talas brisanja BSV-a u aprilu 2019. Berze poput Binancea ili Krakena navodno nisu dale jasan razlog za odluke o uklanjanju tokena. Kraken je, na primjer, rekao da se BSV ponašao “potpuno suprotno” svemu u Krakenu i u široj kripto zajednici. Berzaje takođe sprovela anketu na X 2019. godine, koja je sugerisala da je BSV “toksičan”.

Binance takođe nije pružio mnogo razloga za uklanjanje BSV-a 2019. godine, samo napominjući da više ne ispunjava svoje standarde.

Binance, Kraken i druge berze na kraju su se suočile sa grupnom tužbom u Velikoj Britaniji od 12 milijardi dolara zbog brisanja BSV-a 2022. godine, pri čemu je tužilac BSV tražio kompenzaciju za uklanjanje. Prema tužiteljima, onima koji su držali BSV nakon uklanjanja sa liste 2019. treba platiti kompenzaciju od 9 milijardi dolara zbog prilika za rast koju su propustili.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.