vodafon

Vodafone želi integrisati kripto novčanike sa SIM karticama

 

Telekom kompanija navodno traži 1,8 milijardi dolara zajmova usred plana da prikupi ukupno 2,9 milijardi dolara duga.
Vodafone, provajder telekomunikacija sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, nada se da će donijeti blockchain tehnologiju korisnicima pametnih telefona integracijom novčanika kriptovaluta s modulom pretplatničkog identiteta (SIM) karticama.

Ovaj ambiciozni potez dolazi usred plana za finansije kompanije koji navodno uključuje Vodafone Idea – odvojeno tijelo koje posluje u Indiji u kojem Vodafone grupa ima 45% udjela – preuzimajući dug od skoro 3 milijarde dolara, uključujući 1,8 milijardi dolara kredita u naredne dvije godine .

U nedavnom intervjuu za Yahoo Finance Future Focus, voditelj Vodafone Blockchain-a David Palmer razgovarao je o planovima kompanije da integriše blockchain tehnologiju u SIM kartice za pametne telefone:

„Do 2030. očekujemo da će više od 20 milijardi mobilnih telefona biti u funkciji. Dakle, fokusirali smo se na povezivanje SIM kartice s digitalnim identitetom, povezivanje SIM kartice s blockchainima i korištenje kriptografije koju imamo u tim SIM karticama za tu integraciju.”

Palmer je elaborirao brojke koje je predstavio, navodeći da očekuje da će do 2030. godine biti u upotrebi oko osam milijardi pametnih telefona i predviđa porast kripto novčanika na 5,6 milijardi u istom vremenskom okviru — što je dovoljno da čini skoro 70 posto svih ljudi na Zemlja.

Uprkos finansijskim prepirkama koje su se dogodile s indijskom Vodafone Ideom, koja je nedavno prodala dionice u vrijednosti od 2,2 milijarde dolara prije plana za prikupljanje duga u vrijednosti od 3 milijarde dolara, Vodafone Grupa je imala napornu 2024. godinu.

Kako saznajemo, kompanija je ušla u desetogodišnje strateško partnerstvo s Microsoftom kako bi korisnicima Vodafonea pružila usluge generativne umjetne inteligencije (AI).

Nakon objave ugovora, izvršni direktor Microsofta Satya Nadella iskoristio je priliku da otkrije razornu prirodu AI tehnologija svoje kompanije, izjavivši da će “nova generacija AI otključati ogromne nove mogućnosti za svaku organizaciju i svaku industriju širom svijeta”.

Ovo nije prvi put da kompanija radi na kombinovanju tehnologije mobilnih telefona sa blockchain hardverom. Još 2019. godine, američki startup VaultTel najavio je svoje ambicije da stvori fizički novčanik koji bi se mogao ubaciti u SIM slot pametnog telefona.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.