wagmi

“Wagmi” – Svi ćemo uspjeti? Kripto šefovi kažu da se “plima okreće”

Kripto svijet je možda skrenuo u pravom smjeru kada je u pitanju regulacija.

Šefovi nekoliko velikih kripto kompanija rekli su za CNBC da regulatori počinju da zauzimaju pozitivniji pristup digitalnim valutama, nakon brojnih napada na taj prostor.

Dok je Kina potpuno zabranila kriptovalute, zemlje poput SAD-a i Britanije najavile su poteze za uvođenje regulatornog nadzora na novo tržište.

“Plima se definitivno okreće”, rekao je Changpeng “CZ” Zhao, izvršni direktor Binance, najveće svjetske kripto berze, za CNBC na marginama Pariskog samita Blockchain Week.

Prošle godine, britanski regulatori zabranili su Binance-u poduzimanje bilo kakve regulisane aktivnosti u zemlji, dok je u Singapuru Binance ograničio svoje usluge nakon što je centralna banka upozorila da možda krši lokalnu regulativu.

U govoru koji je započeo događaj u srijedu, Zhao je rekao da su regulatorne rasprave oko kriptovaluta prešle sa “negativnih” na “pozitivne”.

Prije nego što je Zhao predstavljen, moderator događaja pomenuo je kriptosleng izraz „wagmi (we are all going to make it)“, što znači „svi ćemo uspjeti“.

“Da budem iskren, osjećam da smo nekako uspjeli,” rekao je, dodajući da kripto služi kao spas za neke u Ukrajini usred ruske invazije.

Ali kripto svijet još mora preći put prije nego što postigne široku prihvaćenost, a sudbina industrije u velikoj mjeri zavisi od pristupa koje će zauzeti različiti globalni regulatori.

Vlade preduzimaju mere

“Regulatorne promjene širom svijeta brzo se ubrzavaju”, rekao je za CNBC Nicolas Cary, suosnivač proizvođača kripto novčanika Blockchain.com.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je prošle sedmice objavila da će u lokalni režim plaćanja uvesti stabilne coine – digitalnu imovinu koja prati cijene postojećih valuta poput američkog dolara.

Britanski ministar financija Rishi Sunak takođe je zatražio od Kraljevske kovačnice novca, koja je odgovorna za proizvodnju kovanica u zemlji, da stvori nezamjenjivi token ili NFT, odgovor kripto svijeta na rijetke kolekcionarske predmete.

„Velika Britanija bi mogla biti “crni konj” u cijeloj ovoj situaciji“, rekao je Cary za CNBC.

“Posle Brexita, oni na neki način moraju donijeti odluku o politici i strategiji”, dodao je. „Da li oni obnavljaju Brisel u Londonu, ili postaju Singapur Zapada, pozivaju na sve ove inovacije, svu ovu tehnologiju i svu ovu generaciju bogatstva i zaista posjeduju budućnost Weba?“

Vlade žele potaknuti inovacije na finansijskim tržištima i sljedećoj mogućoj generaciji interneta, poznatoj kao “Web3“, rekli su kripto rukovodioci za CNBC.

Ali takođe su oprezni u pogledu tamne strane industrije, uključujući pranje novca i druge ilegalne transakcije, te uticaj energetski intenzivnog rudarenja bitcoina na okoliš.

U SAD-u, predsjednik Joe Biden nedavno je potpisao izvršnu uredbu kojom se poziva na koordinaciju cijele vlade o digitalnoj imovini. Ključna briga zapadnih regulatora, kažu insajderi iz industrije, je korištenje digitalne imovine za izbjegavanje sankcija Rusiji.

„Mislim da to počinju ozbiljno shvatati, rekao je za CNBC Arthur Breitman, suosnivač Tezosa, blockchain protokola koji je konkurentan Ethereumu. .

“Naravno, oni će imati konzervativnu pristrasnost”, rekao je Breitman. Međutim, samo je “mali dio” kripto plaćanja povezan s kriminalnim aktivnostima, dodao je.

Ilegalne aktivnosti činile su manje od 0,2% transakcija u 2021. godini, prema podacima analitičke firme blockchain Chainalysis.

Ofanzivni šarm

Francuska je “veoma progresivna i vrlo je susretljiva prema kriptovalutama“, rekao je Zhao iz Binancea za CNBC. “Oni su daleko napredniji u svom razumijevanju.”

Binance je ove sedmice u Parizu najavio program za akceleratore pokretanja “Web3 i kripto” u partnerstvu sa poslovnim inkubatorom Station F.

To dolazi u trenutku kada je kompanija, koja se ranije hvalila da nema službeno sjedište, sada u potrazi za globalnom glavnom kancelarijom.

“Definitivno ćemo imati naše regionalno sjedište za Evropu u Parizu”, rekao je Zhao. “Prvo ćemo uspostaviti određeni broj regionalnih sjedišta prije nego što krenemo na globalno.”

Binance sada ima licence u Bahreinu i Dubaiju i privremeno odobrenje za Abu Dabi. U Evropi ga nadziru litvanski regulatori za borbu protiv pranja novca i traži registraciju kod švedskog nadzornog organa za finansijske usluge.

SAD zaostaju?

Prema Brad Garlinghouseu, izvršnom direktoru blockchain firme Ripple, nisu svi regulatori uključeni u brzi rast kriptovaluta.

Američka Komisija za hartije od vrijednosti izvela je Ripple, Garlinghousea i suosnivača Chrisa Larsena na sud zbog optužbi da su ilegalno prodali kriptovalutu XRP u vrijednosti od milijardu dolara.

SEC tvrdi da XRP treba smatrati vrijednosnim papirom, tvrdnju koju Ripple osporava.

“Kada dajem savjete preduzetnicima koji razmišljaju o izgradnji kripto ili blockchain kompanije, kažem im da se ne inkorporiraju u United States”, rekao je Garlinghouse. “Nedostatak jasnoće i izvjesnosti znači da ste u opasnosti za upravo onu vrstu tužbe koju je SEC pokrenuo protiv nas.” Ripple čak razmatra premještanje svog sjedišta u inostranstvo, a među potencijalnim kandidatima su London i Singapur. “Ripple će ove godine zaposliti oko 300 ljudi, a više od polovine njih će biti izvan Sjedinjenih Država”, rekao je Garlinghouse.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.