avalanche

Fondacija Avalanche otkupljuje skoro 2 miliona AVAX-a prodanog Terri 2022. godine

Godine 2022. Fondacija Avalanche prodala je 1,97 miliona AVAX-a u vrijednosti od 100 miliona dolara u to vrijeme Terrinoj fondaciji prije njenog raspada. Sada sve to otkupljuje za 45,5 miliona dolara.
Fondacija Avalanche bi trebala otkupiti 1,97 miliona Avalanche tokena koje je prodala Luna Foundation Guard (LFG) u aprilu 2022. mjesec prije kolapsa Terra blockchain ekosistema.

Fondacija Avalanche će kupiti 1,97 miliona AVAX tokena za 45,5 miliona dolara — koji na tržištu vrijede 57,4 miliona dolara — iz stečajne mase Terraform Labsa.

Ugovor o ponovnom otkupu od 9. oktobra i nagodba podneseni stečajnom sudu u Delawareu sada čekaju odobrenje suda, objavila je fondacija Avalanche u X postu od 11. oktobra.

“Ova akcija osigurava da LFG neće prekršiti ograničenja prvobitnog sporazuma o korištenju tokena i štiti tokene od složenosti likvidacije stečajnog upravnika, dok vraća 1,97 miliona AVAX-a u fondove Fondacije”, rekli su iz fondacije, koja podržava sloj 1 blockchain Avalanche.

avalanche1
Izvor: Fondacija Avalanche

1,97 miliona Avalanche tokena sada vrijedi 42% manje od 100 miliona dolara LFG plaćenih u aprilu 2022.

Nagodba će smanjiti troškove sudskog postupka i iscrpiti manje imovine koja je dostupna za raspodjelu osiguranicima, navodi Terraform Labs u podnesku. To će osigurati da će firma povratiti iznos blizu trenutne tržišne vrijednosti od 1,97 miliona AVAX tokena, dodao je Terraform Labs. Iznos poravnanja izveden je na osnovu prosječne cijene AVAX tokena ponderisane zapreminom tokom sedmodnevnog perioda početkom avgusta 2024.

LFG je neprofitna organizacija koja je imala zadatak da izgradi i održava rezerve za Terra-in algoritamski stabilcoin TerraClassicUSD (USTC), koji je koristila za kupovinu AVAX-a. Manje od mjesec dana kasnije, USTC je izgubio vezu sa američkim dolarom i pao je na samo 0,006 dolara.

Terraform Labs — firma koja stoji iza blockchaina sloja 1 Terra — također je zamijenila Terra Luna Classic (LUNC) u vrijednosti od 100 miliona dolara za AVAX kako bi „strateški uskladio poticaje ekosistema“ u aprilu.

Skoro 60 milijardi dolara izbrisano je s tržišnih kapitalizacija LUNC-a i USTC-a kao rezultat kolapsa, pokazuju podaci CoinGecko.

Ugovor o ponovnom otkupu dolazi nakon što je stečajni sudija Delaware odobrio potez Terraform Labsa da prekine svoje poslovanje prošlog mjeseca nakon nagodbe od 4,5 milijardi dolara s Komisijom za hartije od vrijednosti u junu.

Terraform je navodno sugerisao da bi mogao platiti između 185 i 442 miliona dolara kao dio svog plana gašenja – iako je njegove ukupne gubitke bilo “nemoguće procijeniti”.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.