luna

Terraform Labs i Do Kwon su proglašeni odgovornim za prevaru

 

Porotnicima je trebalo kratko vrijeme da razmatraju dokaze koje su iznijeli Komisija za vrijednosne papire i berzu SAD-a i Terraform Labs prije nego što su doneli presudu.
Porota je utvrdila da su Terraform Labs i suosnivač Do Kwon odgovorni za prevaru investitora u građanskom postupku pred Komisijom za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država.

U objavi od 5. aprila, direktor SEC-a Gurbir Grewal rekao je da su porotnici u američkom Okružnom sudu za južni okrug New Yorka nakon kratkog vijećanja utvrdili da su Kwon i Terraform odgovorni u građanskom postupku. Suđenje DIK-u počelo je 25. marta bez prisustva Do Kwona, koji ostaje u Crnoj Gori dok sudovi odlučuju da li će odobriti zahtjev za ekstradiciju od SAD ili Južne Koreje.

“Zadovoljni smo današnjom presudom porote koja smatra da su Terraform Labs i Do Kwon odgovorni za ogromnu kripto prevaru”, rekao je Grewal. “Terraform Labs i Kwon, njen bivši izvršni direktor, obmanuli su investitore o stabilnosti sigurnosti kripto imovine i takozvanog algoritamskog stabilcoina Terra USD, i dodatno su zavarali investitore o tome da li popularna aplikacija za plaćanje koristi Terraformov blockchain za obradu i izmirenje plaćanja.”

Grewal je naveo da nedostatak registracije Terraforma kod regulatora ima “veoma stvarne posljedice” za investitore, ponavljajući pozive na usklađenost. Tokom suđenja, advokati SEC-a su platformu uporedili sa “kućom od karata” i naveli da su kompanija i Do Kwon lagali investitore.

“Veoma smo razočarani presudom, za koju ne vjerujemo da je potkrijepljena dokazima”, rekao je glasnogovornik Terraform Labsa. “Nastavljamo da tvrdimo da DIK uopšte nema zakonska ovlaštenja da pokrene ovaj slučaj i pažljivo važemo naše mogućnosti i sljedeće korake.”

Prema presudi podnesenoj 5. aprila američkom Okružnom sudu za južni okrug New Yorka, porotnici su proglasili Kwona i Terraforma odgovornim za šest optužbi. Takođe su utvrdili da je platforma postupila “neoprezno” u davanju lažnih ili obmanjujućih izjava u vezi sa ponudom ili prodajom TerraUSD (UST), Luna ili wLUNA.

luna1
Izvor: CourtListener

Terraform Labs propao je u maju 2022. nakon nestabilnosti svog algoritamskog stabilcoina, UST-a i drugih tvrdnji o slučajevima korištenja blockchaina. Neuspjeh platforme vjerovatno je doprinjeo velikom padu tržišta kriptovaluta, što je dovelo do podnošenja zahtjeva za bankrot od kompanija uključujući FTX, BlockFi i Celsius.

SEC je podnio tužbu protiv Terre i Kwona u februaru 2023., navodeći da su njih dvojica “orkestrirali prevaru s vrijednosnim papirima kripto imovine od više milijardi dolara”. Građanski slučaj mogao bi imati dalekosežne implikacije na kripto firme koje posluju u SAD-u – u decembru je sudija Jed Rakoff donio djelimičnu presudu po skraćenom postupku u korist Terraforma u vezi s neregistrovanom ponudom i prodajom zasnovanih na sigurnosti.

Nejasno je šta bi presuda mogla značiti za izručenje Do Kwona iz Crne Gore. Od 5. aprila, nakon odluke Vrhovnog suda zemlje, njegov slučaj je vraćen nižem sudu kako bi odredilo da li da odobri ekstradiciju SAD ili Južnoj Koreji. On se suočava sa krivičnim prijavama u obe zemlje.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.