ibiza

Kako najistaknutiji noćni klubovi na Ibizi počinju da prihvataju kripto trend

Živahan noćni život Ibize priprema se za novu eru klabinga vođenu transformativnom snagom blockchain tehnologije.

Iako se u početku može činiti kontraintuitivnim, kripto tržište ima mnogo toga za ponuditi noćnim klubovima i festivalima. Simbioza između ova dva ekosistema već se odvija na Ibici — španskom ostrvu poznatom po noćnom životu i elektronskim muzičkim događajima tokom leta.

Ibizino putovanje do Web3

Ibiza ima za cilj da postane kripto ostrvo prihvatanjem Web3 trenda. Cilj mu je povezati lokalne umjetnike, noćne klubove i organizatore festivala s globalnom publikom i edukovati zajednicu o prednostima blockchaina.

Lokalni noćni klubovi i prostori žele iskoristiti blockchain kako bi stvorili jedinstvena iskustva. Ibiza je već zabilježila nekoliko NFT prekretnica u svojoj istoriji, počevši od Amnesia Ibiza NFT medaljona 2021. godine, koji će omogućiti doživotni VIP pristup klubu Amnesia, a ubrzo zatim DJenerates Klub, prva NFT kolekcija koja ovjekovječuje ikonske figure elektronske muzike, svjetski i superstar DJ-evi kao što su Blond:ish, Carl Cox, Jamie Jones, Luciano, Maceo Plex, Paul Van Dyk, Ricardo Villalobos, Sven Väth.

ibiza1
Izvor: KlubCoin

Prošle godine, glavni brend noćnog života The Night League takođe je predstavio svoju viziju da transformiše Ibizu u „NFT ostrvo“ tokom sezone klabinga. Brend se udružio sa zajednicom Party Degenerates NFT. Nosioci Party Degenerates NFT-a uživali su ekskluzivni pristup nekim The Night Leage događajima.

Kako bi demonstrirala svoje Web3 ambicije, Ibiza takođe ugošćuje IbizaNXT, godišnju konferenciju koja okuplja Web3 misaone vođe i stručnjake. Prošle godine, konferencija je ugostila međunarodne govornike koji su raspravljali o osnovnim blockchain trendovima, uključujući Web3, Metaverse, nepromjenjive tokene (NFT), decentralizovane finanSije (DeFi) i kripto gradove. 2024. Ibiza će biti domaćin konferencije Blockdown Ibiza, festivala fokusiranog na istraživanje ukrštanja Web3 i kulture na konvergenciji Web3 i AI s muzikom, modom, sportom, umjetnošću i zabavom.

ibiza2
Izvor: Blockdown Ibiza

Osim izolovanih partnerstava, Ibiza ima svoju vlastitu namjensku Web3 platformu, Ibiza Token. Povezuje lokalne kompanije, organizatore festivala, kreatore sadržaja i turiste. Njen cilj je promoviSati održivi ekonomski razvoj na Ibici.

Revolucija noćnog života na Ibizi

Ibiza takođe može imati koristi od blockchain orijentisanih projekata koji ciljaju na određena tržišta i slučajeve upotrebe. Jedna od ovih inicijativa je KlubCoin, koja ima za cilj transformaciju noćnog života i klupskog ekosistema.

KlubCoin je kriptovaluta za sve klabere i festivale. Njegov izvorni token, KLUB, je skrojen za noćne klubove i industriju elektronske plesne muzike (EDM), koja je centralna za Ibizu. KlubCoin ima za cilj da služi svim partijanerima i fanovima. Njegovi slučajevi upotrebe se kreću od bezgotovinskih rješenja za IRL događaje do programa lojalnosti za partnere i tržišta.

KlubCoin se već udružio s najvećim mjestima na Ibici, uključujući Amnesia Ibiza, Cova Santa Ibiza i Eden Ibiza.

Kako klubovi na Ibizi mogu besplatno usvojiti kriptovalute da bi iskoristili bezgotovinske sisteme?

Jedan od primarnih slučajeva upotrebe KlubCoina je njegovo rješenje za bezgotovinsko plaćanje izgrađeno oko njegovog izvornog tokena KLUB, dramatično smanjujući troškove i naknade tradicionalne infrastrukture.

Većina bezgotovinskih sistema za festivalske ili klupske prostore ima visoku cijenu, s raznim naknadama kao što su dodatne naknade za postavljanje za implementaciju potrebne tehnologije, kao što su troškovi narukvica ili NFC kartica, cijena NFC čitača i skenera i troškovi podešavanja dopunske stanice. Ovo može biti veliki dio budžeta organizatora za sveobuhvatnu i robusnu bezgotovinsku postavku.

Zato KlubCoin nudi alternativu koja mijenja igru. KlubCoin je besplatan za sve korisnike — od klubova, festivala i online brendova do malih preduzeća poput barova i restorana. Verzije aplikacije KlubCoin za iOS i Android eliminišu potrebu za skupim NFC narukvicama ili RFID karticama. Štoviše, posjetioci događaja mogu izvršiti sve radnje vezane za dopune, upravljanje tokenima i transakcije direktno putem mobilne aplikacije.

KlubCoin rješenje se bez napora integriše sa bilo kojim postojećim POS sistemom za događaje u stvarnom svijetu putem sigurnih API-ja s niskim kodom. KlubCoin takođe nudi već postojeće widgete za plaćanje kompatibilne sa Shopify, WooCommerce, Prestashop i samostalnim web stranicama za e-trgovinu za online plaćanja, kao i fizički terminal za plaćanje IRL na mjestima održavanja.

ibiza3
Izvor: KlubCoin

Za noćne klubove na Ibizi i druge lokacije, prelazak na KlubCoin znači da više ne moraju brinuti o gnjavaži i troškovima proizvodnje i distribucije narukvica ili NFC kartica, niti o troškovima postavljanja dodatne opreme koju zahtijevaju tradicionalne metode bezgotovinskog novca. Svim se upravlja putem KlubCoin-ove intuitivne aplikacije.

Proces kupovine za učesnike događaja je lakši nego ikad. Oni jednostavno moraju skenirati QR kod i dodirnuti dugme da potvrde trenutnu transakciju, sve sa svog mobilnog telefona iu realnom vremenu.

Karakteristike KlubCoina pokazuju da blockchain može značajno uticati na noćni život Ibize. Klubovi, barovi i manji prostori mogu postati dio KlubCoin ekosistema ne samo zbog bezgotovinskog rješenja – oni takođe mogu iskoristiti postojeću KlubCoin zajednicu kako bi privukli nove klijente i implementirali KlubCoin program lojalnosti kako bi ponudili nagrade u KLUB-u postojećim korisnicima.

Ibiza je odličan primjer kako blockchain i kriptovalute mogu revolucionirati scenu noćnog života. Trijumf ostrva u usvajanju ovih tehnologija služi kao inspirativni model za druge živahne gradove širom sveta.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.