hajp

Naknade za bitcoin vrtoglavo rastu zbog hajpa oko BTC ETF-a

 

Bitcoin blockchain dosegao je 11,6 milijona dolara u naknadama plaćenim 16. novembra, s prosječnom transakcijskom naknadom za 746% više nego prije godinu dana.
Izgledi da će promptni Bitcoin fond kojim se trguje na berzi (ETF) uskoro biti odobren u Sjedinjenim Državama povećao je potražnju za glavnom kriptovalutom, što je dovelo do porasta transakcijskih naknada.

Bitcoin blockchain dosegao je 11,6 milijona dolara naknada plaćenih 16. novembra, prema statistici CryptoFeesa. U vrijeme pisanja, podaci YChartsa pokazuju da prosječna naknada za transakciju iznosi 18,69 USD, što je 113% više u odnosu na prethodni dan i 746% u odnosu na godinu prije.

hajp1
Naknade za Bitcoin transakcije između januara2023. i novembra 2023. Izvor: CryptoFees

Prema Cointelegraphovoj analizi tržišta, Bitcoin ostaje blizu najviših razina u 18 mjeseci i izvan svog raspona trgovanja na medvjeđem tržištu. U vrijeme pisanja, ova kriptovaluta se trguje po cijeni od 36 407 USD, što je porast od 0,58% u posljednja 24 sata.

Cijena Bitcoina raste otkako je investicijski upravitelj Wall Streeta BlackRock u junu podnio zahtjev za spot BTC ETF Komisiji za vrijednosne papire i burzu. Nakon prijave BlackRocka, nekoliko drugih velikih upravitelja imovinom u Sjedinjenim Državama podnijelo je slične prijedloge, uključujući Fidelity, ARK Invest i WisdomTree, između ostalih.
Iako se čini da SEC sarađuje s kompanijama oko prilagodjavanja prijedloga, još nije donio odluku, pomičući konačne rokove za januar 2024. Dana 16. novembra WisdomTree je izmijenio svoj obrazac S-1 s regulatorom, nakon čega su uslijedile slične izmjene od strane ARK i 21Shares, Valkyrie, Bitwise i VanEck.

hajp2

Prema Bloombergovom višem analitičaru ETF-a, Ericu Balchunasu, izmijenjene verzije mogle bi biti odgovor na zabrinutost koju je SEC iznio. “To znači da je ARK primio komentare SEC-a i da se pozabavio svima njima, a sada je lopticu vratio u dvorište SEC-a”, rekao je Balchunas. “Po mom mišljenju dobar znak, solidan napredak.”

Spot Bitcoin ETF je investicijski fond koji odražava cijenu Bitcoina. Aspekt “spot” znači da fond usmjerava kupovinu Bitcoina kao temeljne imovine. Omogućuje ulagačima da sudjeluju na Bitcoin tržištu putem svojih redovitih brokerskih računa. To je način da se izložite fluktuacijama cijena BTC-a bez potrebe za kupnjom na kripto berzi, na primjer.

Kao rezultat toga, očekuje se da će promptni Bitcoin ETF privući kapital institucionalnih ulagača, što bi potencijalno moglo rezultirati time da cijena Bitcoina u narednim mjesecima dosegne nove vrhunce. Prema analitičarima Bloomberga, postoji 90% vjerojatnost da će svi prijedlozi u istoj seriji biti odobreni u januaru.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.