radix-id2

Predstavljamo vam Radix (XRD)

Šta je Radix?

Radix (XRD) je prvi protokol prvog sloja (layer 1) specijalno izgrađen da usluži DeFi. Radix je „layer 1 DeFi done right“ jer je jedina decentralizovana mreža na kojoj će developerima biti omogućeno da razvijaju projekte bez konstantnih prijetnji o iskorištavanjima i hakovima, gdje će svako unaprijeđenje biti nagrađeno i gdje skaliranje nikada neće biti usko grlo. Javna mreža Radix je lansirana 28. jula 2021. godine i ovo je prvi korak na putu stvaranja novog, decentralizovanog, globalnog finansijskog sistema, ponudom tri velike nadogradnje DeFi tehnologije, koje će biti puštene u rad tokom sledeće tri godine.

Šta Radix čini jedinstvenim?

10 puta veća produktivnost DeFi developera. Trenutno, DeFi developeri provode 90% svog vremena obezbjeđujući svoj kod, umjesto građenja funkcionalnosti. Uprkos ovome, do današnjeg dana, bilo je iskorištavanja putem DeFi hakova, bug-ova, u vrijednosti od preko 285 miliona dolara, na Ethereumu. Da bi riješili ovaj problem, Radix gradi namjensko DeFi programsko okruženje, zvano Scrypto, koje će omogućiti brz i bezbijedan razvoj, dajući DeFi developerima više vremena da se fokusiraju na inovacije, nego na bezbijednost. Planirano je da Scrypto bude pušten u rad u prvom kvartalu 2022. godine.

100 puta veća efikasnost izvršavanja DeFi. Ethereum virtuelna mašina (EVM) je mjesto gdje se sva DeFi logika, pametnih ugovora, izvršava i jako je spora. Radix Engine je dizajniran da promijeni igru, na način da zamijeni EVM sa vrhunskom mašinom koja uči i misli. O ovome možete razmišljati kao o nadogradnji dvadesetogodišnjeg računarskog procesora, najboljim novim Intel procesorom. Nevjerovatno brzim, energetski efikasnijim, sa mugućnošću da radi veliki broj stvari paralelno. Prva verzija Radix mašine, sa glavnom mrežom, je puštena u rad 28. jula 2021. godine. Druga verzija (V2) treba da bude puštena u rad 2022. godine.

1000 puta veća DeFi skalabilnost. DeFi na Ethereumu su jako skupe. Ovo je zbog toga što nije skalabilan, ali je jako popularan, što zapravo stvara jako zagušenje. Ono što mnogo ljudi potcjenjuje jeste čista veličina transakcija, sa kojima će se ovi sistemi nositi, kako DeFi bude postajao mainstream. Zamjenjivanje globalnog finansijskog sistema, zahtjeva procesuiranje miliona transakcija u sekundi, što je van domašaja platforme kao što je Ethereum V2 ili Solana, a takođe je kompletno van domašaja rješenja za skaliranje sloja 2. Radix konsenzus algoritam, Cerebrus, donosi nešto sasvim jedinstveno u blockchain industriju – a to je linearno skalabilna atomska kompozitnost za DeFi. Ovo znači da će Radix sistem moći da isporuči milione transakcija u sekundi, na sasvim prirodan DeFi način.

Potpuno izlomljena, linearno skalabilna verzija Radix mreže, je predviđena za puštanje kroz Xi’an, u 2023. godini. Karakteristike Radix-a se prave tako da dostignu svaki kritični sloj DeFi sistema: sloj konsenzusa, sloj aplikacija i sloj ekosistema. Zajedno, one daju korisnicima i developerima alate potrebne za skalabilnost bez premca, jednostavnost korištenja i potencijal likvidnosti.

Aplikacijski sloj – u sadašnjem Radix Engine-u, developeri mogu da odaberu između bezbijednosti i brzine na tržištu. Da bi DeFi na stavio da raste, Radix vjeruje da developeri moraju da budu u mogućnosti da grade, bez lomljenja koda.

Da bi se posvetio ovome, Radix ima namjenski igrađeno DeFi programsko okruženje, koje će omogućiti brz i bezbijedan razvoj. Radix Engine V2 je dizajniran da donese sledeću generaciju Secure-By-Designa (bezbijedan po dizajnu) DeFi programske alate, da pomogne developerima da izgrade kompleksne finansijske aplikacije, sa manje bug-ova i manje hakova. Na Radix-u, developeri če moći brzo da sastave DeFi aplikacije, iz biblioteke nacrta na ledgeru (on-ledger blueprint library). Ovo je dizajnirano tako da brže donese verzije DeFi aplikacija, kao i da smanji troškove pokretanja na ledgeru.

Iza svake uspiješne DeFi komponente, biće potencijal za uspješnog developera. Radix-ov Dev Royalties, su dizajnirani da obezbijede on-ledger dobit za doprinosioce komponentama. Namjera iza ovoga jeste da se osigura da pojedini članovi zajednice, kao i veliki projekti, mogu postati uspiješni u izgradnji na Radix-u.

Radix sloj konsenzusa

Da bi Cerebrus postao novi globalni finansijski standard, za DeFi, mora biti dovoljno skalabilan da bi postigao globalne zahtjeve. Radix koristi vlasnički mehanizam konsenzus algoritma, koji omogućava neograničenu linearnu skalabilnost. Ovaj novi, akademski dokazani algoritam konsenzusa, Cerebrus, obezbjeđuje temelj za isporuku javnih mreža, sa linearnom skalabilnošću. Ovo znači da bi se javni legderi mogli skalirati neprimjetno, prema hiljadama čvorova i milijardama korisnika. Jednom isporučeni, dizajanirani su tako da uklone probleme sa zagušenosti sa kojima se susreće Ethereum i drugi. Cerebrus je dizajniran da isporuči istinsku konačnost, što znači da kada je transakcija finalizirana, odrađena je. Nema čekanja nekoliko blokova i pitanja da li je vaša transakcija prošla. Još važnije, nema povratka na početak transakcije. Na kraju, Cerebrus je dizajniran da obezbijedi unakrsnu atomsku kompozitnost dijelova (cross-shard Atomic Composability). Ovo će omogućiti DeFi aplikacijama, na različitim dijelovima, da zajedno rade, bez usporavanja drugih aplikacija ili transakcija. Ovo je veliki tehnički podvig, i samo je dolazeći Radix javni ledger dizajniran da ovo postigne.

Radix sloj ekosistema

Poboljšavanje pristupa korisnicima je glavni strateški cilj. Radix je osnovao GoodFi, neprofitni DeFi sa ciljem da stekne 100 miliona korisnika do 2025. godine, koji ima članove kao što je Aave, Sushiswap, Chainlink, mStable, Terra i još mnoge. Radix ima etos koji omogućava lakši pristup ekosisemu, te više vrijednosti može biti doneseno na Radix ledger. Likvidnost je krvotok bilo kog DeFi ekosistema. Radix namjerava da zauzme višestruki pristup unaprijeđenju DeFi likvidnosti.

Kao prvo, Radix Engine V2 je dizajniran da omogući developerima alate da brzo izgrade poticaje likvidnosti njihovim aplikacijama. Drugo, Radix ledger je dizajniran da bude jeftin sa visokom propusnošću, dozvoljavajući likvidnosti da se lakše i jeftinije kreće između DeFi aplikacija. Poboljšavajući pristupačnost i likvidnost, takođe može poboljšati i privlačnost građenja novih DeFi aplikacija na Radix-u. Povećavanje izbora korisniku je direktno povezano sa poboljšanjem pristupa i likvidnosti. Radix Engine V2 je dizajniran tako da, kako izbor korisnika raste, tako raste i Radix developer ekosistem, kroz on-ledger developer royalty sistem i katalog nacrta. Pristupačnost, likvidnost i izbor, se hrane i nadograđuju jedno na drugo.

Kod Radix-a se ovo zove DeFi ciklus, i pored tehnologije, ovo je jedan od najvažnijih faktora u izgradnji napretka u ekosistemu.

Radix token (XRD) je nativni token za Radix javnu mrežu. Ovaj token ima fiksnu ponudu, te se koristi za plaćanje taksi za transakcije na Radix-u. Sve takse od transakcija se spaljuju, što stvara direktnu povezanost između frekvencije spaljivanja tokena sa frekvencijom korištenja mreže. Token se takođe može koristiti za učestvovanje u delegiranom dokazu o ulogu (Delegated Proof-of-Stake), a zauzvrat se mogu dobiti odašiljanje mreže, da se podstakne ulaganje.

Ko su osnivači Radix-a?

Osnivač, Dan Hughes, je radio na problemima skaliranja javnih ledgera još od 2013. godine. U proteklih nekoliko godina, njegov se istraživački rad proširio i na akademske saradnje, kao što je saradnja sa University of California Davis, i njihovim timom za blockchain istraživanja. Tim takođe uključuje i Ycombinator alumni, bivše Consensys inženjere, i stvaraoce professor-beating šahovskiih botova. Širok spektar vještina unutar Radix tima je uvećan sponzorima i savjetnicima koji iza sebe imaju finansiranje i vođenje multi bilionskih kompanija, u finansijskom sektoru a i šire.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.