5 kripto projekata koji su zatalasali 2021. godinu

UNI, AAVE, CRV, AXS i DOGE su neki od najboljih projekata kriptovaluta u 2021. koji su pomogli u transformaciji lica ekosistema kriptovaluta i utrli put masovnom usvajanju.

2021. je bila prelomna godina za tržište kriptovaluta u mnogim aspektima i većina investitora je apsolutno oduševljena što je cijena bitkoina (BTC) uspostavila novi rekord svih vremena od 68.789 dolara. U istom vremenskom okviru, Ether (ETH) je krenuo na parabolički rast u kojem je njegova cijena porasla za 565% od 1. januara da bi 10. novembra dostigla rekordnu vrijednost od 4.859 dolara.

Iako je to bila sjajna godina za kriptovalute sa velikim kapitalom, neke od najvećih dobitaka i najupečatljivijih razvoja potekle su od tržišta altcoina gdje su decentralizovane finansije (DeFi) i nezamjenjivi tokeni (NFT) porasli za hiljade posto i pomogli da se uspostavi novi nivo svijesti usvajanja blockchain tehnologije i kriptovaluta.

Evo pogleda na pet altcoin projekata koji su dali značajan doprinos ekosistemu kriptovaluta u 2021.

Uniswap

Decentralizovana berza Uniswap (UNI) je nedvosmisleno imala najveći uticaj na kripto ekosistem u cjelini od lansiranja na ljeto 2020., pri čemu je DEX zabilježio značajan rast tokom 2021. jer je pomogao da se olakša pokretanje hiljade i hiljade novih kripto projekata uklanjanjem barijera za koje su postojale na centralizovanim berzama.

Podaci koje je pružila Dune Analytics pokazuju da je Uniswap bio dominantan DEX tokom cijele godine i da je konstantno bilježio veći obim trgovanja od svih ostalih DEX-ova zajedno.

uniswap

Kao što se vidi na gornjem grafikonu, obim trgovanja na decentralizovanim berzama zaista je počeo da raste u drugoj polovini 2021. godine, u velikoj mjeri usljed aktivnosti na Uniswap-u.

Tokom 2021. godine Uniswap je takođe vodio polje razvoja, a programeri koji stoje iza protokola najavljuju izdavanje Uniswapa v3 u martu. Nadogradnja v3 je uključivala višestruke nadogradnje protokola i izgradila je osnovu za integraciju rješenja za skaliranje na dva sloja kao što su Optimism i Arbitrum sa Uniswapom kao načinom da se smanje troškovi transakcije za korisnike i vrijeme obrade.

Aave

Aave (AAVE) je DeFi protokol pozajmljivanja koji omogućava korisnicima da deponuju svoje tokene i pozajmljuju ih kao način da zarade prinos ili ih založe kao kolateral kako bi posudili drugu imovinu.

Kako je DeFi sektor počeo da dobija na snazi ​​početkom 2021. godine, AAVE se pojavio kao favorit zajednice zahvaljujući širokom rasponu podržanih kripto sredstava i podršci nekih dobro finansiranih igrača.

aave

Tokom godine, AAVE je proširio svoje mogućnosti i doseg izdavanjem AAVE v2 koji je dodao podršku za Polygon, rješenje za skaliranje u dva sloja, i Avalanche, koja je popularna cross-chain blockchain mreža.
Kao rezultat ovih dodatnih mogućnosti, ukupna likvidnost dostupna na AAVE protokolu je premašila 25,7 milijardi dolara, što AAVE čini najbolje rangiranim DeFi protokolom po ukupnoj zaključanoj vrijednosti (TVL).

Curve

Curve Finance je protokol fokusiran na stabilne coine koji koristi automatizovani market mejker za upravljanje likvidnošću na platformi i širom DeFi ekosistema.

Stabilni coini su se pojavili kao temelj zajednice kriptovaluta u cjelini 2021. jer pružaju dovoljnu likvidnost tržištu i sigurno utočište za trgovce koji traže sklonište u periodima visoke volatilnosti.

Sve veći značaj da su stabilni coini koristili Curve protokol i njegov matični CRV ubrzavajući njegovu integraciju stabilnih coina u mnoge od najboljih DeFi protokola, uključujući Yearn.Finance ekosistem i Convex Finance.

curve

Uprkos činjenici da su značajan dio imovine zaključane na Curve protokolu, stabilni coini, platforma se sada rangira kao drugi vodeći protokol u smislu TVL-a iza AAVE, s podacima iz Defi Llame koji pokazuju da je vrijednost od 21,77 milijardi dolara sada zaključana u Curveu trezoru.
Curve se također integrisao s mnogim od najaktivnijih blockchain mreža, uključujući Ethereum, Avalanche, Harmony, xDAI, Polygon, Arbitrum i Fantom, što je još jedan dokaz nastojanja protokola da bude dobavljač likvidnosti stabilnih coina za cijelo kripto tržište.

Axie Infinity

Axie Infinity je igrica (p2e – pay to earn) za zaradu trgovanjem i borbom koja omogućava učesnicima da sakupljaju, uzgajaju, odgajaju, bore se i trguju stvorenjima zasnovanim na NFT-u pod nazivom Axies.

P2e model se pojavio kao novi favorit obožavatelja tokom 2021. jer pruža korisnicima mogućnost da zarade dnevni prihod dok se igraju, što nudi nekoliko jedinstvenih prednosti u poređenju s tradicionalnim modelom pay-to-play.

Uporedo sa porastom popularnosti Axie Infinityja došao je i novi rekord svih vremena za izvorni AXS token. Kako je token skočio na nove maksimume, platforma je generisala dnevni prihod od 17,55 miliona dolara na svom vrhuncu 6. avgusta.

axie infinity
Axie Infinity je također bio jedan od najranijih projekata koji je uspostavio trend migracije s Ethereum mreže zbog visokih naknada i sporih transakcija. Ranije ove godine projekat je prešao na Ronin sidechain, a u novembru je projekat pokrenuo sopstveni DEX pod nazivom Katana.

Dogecoin

Dogecoin je kriptovaluta otvorenog koda, dokaza o radu, koja prednjači u polju “meme” kovanica koje su bile na naslovnim stranama tokom 2021.

dogecoin

Iako projekat ima malo doprinosa na tehnološkom ili razvojnom frontu, česti komentari od strane izvršnog direktora Tesle Elona Muska i zvijezde Shark Tanka Marka Cubana pomogli su da se Doge gurne na rast od 23,746% koji je doveo do povećanja cijene sa 0,0031 dolara 1. januara. na najviši nivo od 0,74 dolara 8. maja.
Povrh povećanja cijena DOGE-a, token je dobio povećanu pažnju nakon što je objavljeno da će se koristiti za finansiranje lansiranja lunarnog satelita od strane SpaceX-a, a pokret Dogecoin je također pokrenuo skup meme-kovanica i pokrenuo mnoštvo copy-dog projekata kao što su Shiba Inu (SHIB) i Dogelon Mars (ELON).

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.