kripto sektor

3 stvari koje kripto sektor mora ponuditi za istinski mainstream sa TradFi-em

“Reforma izgleda finansija” je glavna prodajna reklama (sales pitch), ali sektor mora ponuditi nekoliko osnovnih komponenti prije nego što bude dobrodošao u naručje tradicionalnog finansijskog sektora.

U protekloj godini vidjeli smo kako je kriptoekonomija doživjela eksponencijalnu ekspanziju jer se hrpe novca prelijevaju u različite kriptovalute, decentralizovane finansije (DeFi), nezamjenjive tokene (NFT), kripto indekse, proizvode osiguranja i decentralizovana tržišta opcija.

Ukupna zaključana vrijednost (Total Value Locked – TVL) u DeFi sektoru u svim lancima porasla je sa 18 milijardi dolara na početku 2021. na 240 milijardi dolara u januaru 2022. Uz toliko likvidnosti u ekosistemu, prostor za kripto pozajmljivanje je također značajno porastao, sa 60 miliona dolara na početku 2021. na preko 400 miliona dolara do januara 2022.

Uprkos eksponencijalnom rastu i inovacijama u DeFi proizvodima, tržište kripto pozajmljivanja još uvijek je ograničeno samo na zajmove sa zalogom tokena, tj. davanje jedne kriptovalute kao zalog za posuđivanje druge kriptovalute.

Postoji nekoliko platformi kao što su Nexo i Genesis koje pružaju kredite sa NFT kolateralom, ali usluga je uglavnom za institucionalne klijente sa NFT plavim čipovima. Za maloprodajne mase, ne postoji mnogo više od samo kredita sa zalogom tokena.

Ako kriptoekonomija želi rasti do veličine koja je kompatibilna s bilo kojom realnom ekonomijom, morat će doprijeti do mase maloprodajnih potrošača i biti u mogućnosti da im pruži opcije finansiranja.

Evo osnovnih komponenti koje treba razviti prije nego što infrastruktura kripto bankarstva bude konkurentna tradicionalnom bankarstvu.

Raznolikost roba i usluga

Jedno od najčešće postavljanih pitanja od nekoga ko je nov i želi ući u kripto ekonomiju je — šta mogu kupiti? U trenutnoj infrastrukturi nema mnogo toga osim NFT-a, DeFi proizvoda, uloga i obezbjeđenja likvidnosti.

U tradicionalnoj ekonomiji, valute postoje zato što razmjena dobara za usluge, ili obrnuto, uglavnom nema omjer 1:1, tako da valute služe u svrhu olakšavanja transakcija roba i usluga. U kripto ekonomiji, valute postoje prije nego što roba i usluge postanu široko dostupni kupcima. Zbog toga je kriptovalute teško procijeniti i čini ih nestabilnim.

Ekonomija mora imati dovoljno robe i usluga na raspolaganju da stvori dovoljno ponude i potražnje kako bi potrošači mogli koristiti valute za razmjenu za tih roba i usluga. Sa samo NFT-ovima i DeFi finansijskim proizvodima u trenutnom kripto ekosistemu, vrlo je teško privući ljude u ekonomiju jer jednostavno nemaju mnogo toga za konzumiranje.

Zdrav i funkcionalan bankarski sistem se takođe oslanja na dovoljnu ponudu likvidnosti iz depozita klijenata i dovoljnu potražnju klijenata za pozajmljivanjem. Sa više digitalnih roba i usluga, posebno onih nefinansijskih, kao što su umjetnost, muzika, nekretnine ili oprema za igre u metaverzumu, bankarski sistem će moći da ih koristi kao kolateral za pružanje raznovrsnih osiguranih kredita. Slično kreditima za automobile ili hipotekama, potrošači u kripto svijetu moći će posjedovati ove proizvode plaćajući ih periodično u budućnosti.

Pouzdan sistem bodovanja

Na trenutnom tržištu kripto pozajmljivanja nije potrebna nikakva kreditna provjera ili sistem kreditnog bodovanja da bi kupci posudili bilo koju kriptovalutu. To je zato što je kredit prekomjerno osiguran sa strogo nadgledanim omjerom kredita i ukupnom zaklučanom vrijednosti (LTV). Čim LTV pređe likvidacioni LTV prag, kolateral će se prodati uz popust radi povrata kredita. Vrijednost kolaterala se nikada ne koristi u potpunosti i uvijek postoji veliki bafer rezervisan u slučaju iznenadnog omalovažavanje vrijednosti kolaterala.

U tradicionalnom bankarstvu, klijenti imaju kreditnu ocjenu zasnovanu na njihovom prošlom transakcijskom ponašanju i finansijskom stanju, tj. godišnjem prihodu, štednji, otplatama kredita i investicijama. Na tržištu kripto pozajmljivanja to je gotovo nemoguće jer se novčanici kreiraju anonimno i svako može kreirati onoliko novčanika koliko želi. Zbog toga je veoma teško pratiti transakciono ponašanje i teško je izgraditi kreditne bodove.

Da bi se trenutna struktura promijenila, korisnike treba potaknuti da naprave dobru evidenciju o svim aktivnostima unutar novčanika i budu lojalni novčaniku. Postoje ocjene kao što je LUNAtic Rankings za Terra za rangiranje angažmana narudžbi unutar određenog lanca, ali čini se da ne postoji nikakav kreditno specifično bodovanje za rangiranje poretka finansijskog stanja vlasnika tog novčanika.

Kako se otvara više radnih mjesta u kripto prostoru i sve više ljudi plaća kriptovalutama, novčanici koji pokazuju dugu zdravu evidenciju aktivnosti kao što su stalni prihodi od priliva gotovine, kontinuirano stabilno stanje ili redovna otplata kripto zajma, trebali bi biti nagrađeni. Nagrada bi mogla biti u obliku dobijanja pristupa većim kreditima sa nižim kamatnim stopama; ili dobijanje pristupa dugoročnim kreditima; ili čak u obliku airdrop upravljačkih tokena.

Snažan sistem ocjenjivanja kredita bi bio od koristi i zajmodavcu i zajmoprimcu. Zajmodavci mogu zaraditi više naknada sa manjim rizikom davanjem više kredita zajmoprimcima od povjerenja; zajmoprimci mogu imati pristup nižim stopama, dugoročnim kreditima i drugim potencijalnim nagradama. Što je najvažnije, sistem kreditnog bodovanja mogao bi pomoći u formiranju transparentnijeg i zdravijeg tržišta kripto pozajmljivanja i privući više potrošača u ekosistem.

Aktivno vođen sistem procjene kolaterala

S obzirom na vrlo promjenjivu prirodu kriptovaluta (barem za sada), vrijednost kolaterala treba procjenjivati ​​mnogo češće nego kod tradicionalnog osiguranog zajma. Za razliku od tradicionalnih kolaterala kao što su automobili ili kuće čije su vrijednosti predvidljivije i ne mijenjaju se dramatično u kratkom vremenskom periodu, kolateral u kripto svijetu, kao što su NFT ili kriptovalute, mogao bi naići na iznenadna kretanja nizbrdo u samo jednom danu. Stoga je od suštinske važnosti za platforme za kreditiranje da imaju robusne sisteme procjene kolaterala koji mogu procijeniti tržišnu vrijednost bilo koje imovine u bilo kojem trenutku.

Nije teško procijeniti tržišnu vrijednost NFT-ova ili kriptovaluta iz minuta u minut. Ali kako više roba i usluga postaje dostupno u kripto ekosistemu i sve više vrsta imovine postaje prihvatljivo kao kolateral, visokofrekventni sistem procjene kolaterala može biti skup.

Alternativno, platforme za pozajmljivanje mogu stvoriti nešto slično konceptu aktive ponderisane rizikom (RWA) u bankarskom svijetu kako bi dale više pondera rizika (niži likvidacioni LTV pragovi) rizičnijim kolateralima, a manje sigurnijim, tako da ne moraju nužno imati visokofrekventni sistem procjene kolaterala.

Na primjer, NFT plavim čipovima kao što je Bored Ape Yacht Club (BAYC) može se dati viši prag za likvidaciju LTV-a i rjeđe ocjenjivati. Kako više istorijskih NFT cijena postaje dostupno, više podataka se može prikupiti i koristiti za izvođenje preciznije metrike težine rizika.

Kako sve više roba i usluga bude dostupno u kripto ekonomiji, pouzdan sistem kreditnog bodovanja i aktivno vođeni sistem procjene kolaterala omogućiće infrastrukturi kriptobankarstva da pruži više opcija za finansiranje osim kredita koji su osigurani tokenima.

Buduća perspektiva kripto finansija ovisna je o vrstama roba i usluga dostupnih kripto ekonomiji i može se suprotstaviti obimu tradicionalnih banaka samo kada kriptoekonomija preraste u raznovrsniji i privlačniji tržišni prostor za više potrošača.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.