argentina

Argentinski predsjednik će dozvoliti provincijama da distribuiraju vlastite valute

 

Predsjednik Javier Milei vjeruje da će tržište na kraju odlučiti o vrijednosti ovoga projekata.
Argentinski predsjednik Javier Milei obećao je da se neće protiviti pokušajima provincija da pokrenu vlastite valute nakon javne debate između njega i guvernera provincije La Rioja, Ricarda Quintele.

Dana 14. januara, tokom intervjua za Radio Mitre, Milei je potvrdio da se zakonski neće protiviti stvaranju lokalnih valuta od strane pokrajinskih vlasti u Argentini. Predsjednik vjeruje da će tržište na kraju odlučiti o vrijednosti projekata, ali je upozorio da će “kvazi valute” podstaći inflaciju i da će oni koji ih prihvate biti na kraju prevareni:

“Oni koji primaju isplate u kvazi valutama od neodgovornih guvernera jasno će vidjeti gubitak svojih prihoda. Ono što im se ne oduzme budžetskim prilagođavanjem oduzeće im se kroz inflaciju u kvazi valuti.”

Quintela, guverner La Rioje, namjerava da stvori zasebnu valutu za pokrajinu nakon što je Milei devalvirao argentinski pezos za 50% nakon što je preuzeo dužnost 10. decembra 2023., kako bi ukrotio rastuću inflaciju u zemlji, koja je na najvišem nivou za 32 godine. Novi predsjednik je takođe smanjio sredstva koja se iz saveznog budžeta izdvajaju za pokrajine.

Nazvavši takve mjere “napuštanjem od strane nacije” i navodeći neophodnost isplate plata policajcima, Quintela je zatražio od zakonodavnog tijela La Rioje da pripremi pravnu osnovu za kovanje lokalne valute. U decembru 2023., guverner provincije Buenos Aires, Axel Kicillof, takođe je javno razmišljao o pitanju lokalne valute.

U međuvremenu, u Rosariju, trećem najnaseljenijem gradu u Argentini, lokalni stanodavac i zakupac potpisali su sporazum da se kirija plaća u bitcoinima. Ugovor je prvi te vrste u Argentini, što je omogućeno nedavnim izmjenama zakona od strane nove predsjedničke administracije.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.