germany

Njemački kripto regulator poziva na globalna pravila koja bi takođe upravljala nišnim finansijskim centrima

 

Izvršni direktor BaFin-a naglašava rizike koje kriptovalute nose sa sobom i poziva da se globalna regulativa primjenjuje na sve finansijske centre – bez izuzetaka.

Dok je Evropska unija postigla značajan napredak u regulaciji kriptovaluta odobravanjem svog sveobuhvatnog okvira, Tržišta kripto-aktive (MiCA), potreba za globalnom regulativom i dalje ostaje, prema najvišim rukovodiocima njemačkog Saveznog financijskog nadzornog tijela (BaFin).

U blog postu od 18. septembra, Rupert Schaefer, izvršni direktor strategije, politike i kontrole u BaFin-u, istakao je važnost jedinstvene globalne regulacije kripto industrije.

Navodeći nesretan primjer FTX kripto berze, Schaefer je uporedio regulatore sa kontrolom letenja i „bilo koju kripto imovinu i projekte decentralizovanih finansija“ sa neidentifikovanim letećim objektima.

Schaefer je priznao očigledan napredak u regulisanju kriptovaluta usvajanjem MiCA u EU, setom preporuka Odbora za finansijsku stabilnost i Međunarodne asocijacije komisija za vrijednosne papire, kao i novi međunarodni nadzorni standard Bazelskog komiteta za tretman izloženosti kripto imovine.

Međutim, zvaničnik nas je podsjetio na nedosljednosti koje postoje na globalnom nivou i gdje još uvijek ima mjesta izuzecima od globalnog regulatornog pritiska:

Sada se zajednički principi moraju primjenjivati konzistentno i dosljedno širom svijeta. Na radaru” ne bi trebalo biti nikakvih “tačkica”; globalna pravila bi se trebala primjenjivati i na nišne finansijske centre.”

Isti sentiment je nedavno izrazio indijski premijer Narendra Modi, koji se zalagao za globalnu saradnju na formulisanju kripto propisa među državama članicama G20.

U međuvremenu, u Njemačkoj, kao i na brojnim drugim evropskim tržištima, kripto i blockchain sektor je postao lider među fintech kompanijama u investiranju tokom prve polovine 2023. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.