ny

Njujorška porota osudila dvojicu promotera za ‘Ponzi’ šemu

 

David Brend i Gustavo Rodriguez osuđeni su za zavjeru za prevaru jer su pomogli u promociji i vođenju sada srušene šeme lažnog rudarenja i trgovanja kriptovalutama.
Njujorška porota osudila je dvojicu bivših promotera navodnog rudarstva i trgovanja kriptovalutama IcomTech za zavjeru za prevaru – a obojica se sada suočavaju s maksimalnom kaznom od 20 godina zatvora za svoju ulogu u “Ponzi” šemi.

Dana 14. marta, porota Okružnog suda u Njujorku proglasila je Davida Brenda i Gustava Rodrigeza krivima po jednoj tački optužnice za udruživanje radi vršenja tranfer prevare, čime je stavljena tačka na suđenje koje je trajalo dve nedelje.

Američko tužilaštvo za južni okrug New Yorka objavilo je u saopštenju za javnost od 15. marta da je osnivač IcomTecha David Carmona sredinom 2018. godine angažirao Rodrigueza da napravi web stranicu za novopokrenutu IctomTech koja se reklamira kao firma za rudarenje i trgovinu kriptovalutama.
Carmona, Brend i drugi tvrdili su investitorima ItomTech-a da će kriptotrgovina i rudarenje kompanije dati zagarantovani dnevni prinos.

Međutim, tužioci navode da kompanija zapravo nije trgovala ili rudarila kriptovalute – umjesto toga, to je bila “Ponzi” šema koja je koristila sredstva investitora za plaćanje drugim investitorima.

Rodriguez je takođe savjetovao o cijenama “investicionih paketa” i lažnih dnevnih prinosa kojima investitori mogu pristupiti putem stranice i portala koji je održavao.

Brend i drugi pokretači šeme su u međuvremenu “izvukli, u nekim slučajevima, stotine hiljada dolara sredstava za žrtve”, saopštilo je američko tužilaštvo.

Opljačkana sredstva korištena su za kupovinu nekretnina, putovanja i održavanje “raskošnih izložbi i prezentacija malih zajednica”, gdje su se promotori pojavljivali u “skupim automobilima i u luksuznoj odjeći” kako bi privukli više investitora obećanjima “finansijske slobode”.

IcomTech investitori su vidjeli kako njihov lažni profit raste na portalu, ali se nisu mogli povući i bili su “naišli na izgovore, kašnjenja i skrivene naknade”. Kako su se pritužbe povećavale, IcomTech je ponudio token pod nazivom “Icoms” kako bi prikupio dodatni novac na lažnoj tvrdnji koju će kompanije prihvatiti u plaćanju.

Icomi su bili “u suštini bezvrijedni” i uzrokovali su dalje gubitke jer je IcomTech propao 2019. i prestao da plaća.

Američki tužilac Južnog okruga New Yorka, Damian Williams, rekao je da je ta šema “prevarila desetine hiljada ljudi od desetina miliona dolara” i prevarila “radne ljude iz njihovog teško zarađenog novca”.

“Kao rezultat njihovih laži vrijednim ljudima, Brend i Rodriguez su osuđeni za savezni zločin i suočavaju se sa dugim zatvorom”, dodao je.

Izricanje presude Brendu bi trebalo da bude 27. juna, a Rodriguezu sutradan, 28. juna.

Bivši izvršni direktor IcomTecha, Marco Ochoa, osuđen je na pet godina zatvora u januaru nakon što se izjasnio krivim za zavjeru u svrhu prijevare, dok se Carmona, osnivač, izjasnio krivim za zavjeru za žičanu prevaru u decembru.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.