sol

Solanino mainnet beta ažuriranje v1.17.31 ima za cilj riješiti probleme zagušenja

 

Fondacija Solana tvrdi da se tekuće zagušenje mreže može pripisati velikoj potražnji za prostorom Solana blokova i povećanoj mrežnoj aktivnosti.
Solanini programeri su objavili mainnet beta ažuriranje, v1.17.31, kako bi se pozabavili tekućim zagušenjem mreže na Solana blockchainu.

Ažuriranje je objavljeno 12. aprila i sada, nakon tri dana testiranja, preporučuje se za opštu upotrebu od strane mainnet beta validatora. Ova zakrpa sadrži poboljšanja koja će pomoći kod nekih tekućih zagušenja mreže i praćena je daljnjim poboljšanjima u v1.18. Trenutna verzija će pomoći da se poboljša zagušenje mreže i problemi sa skokom kamate.

Solanin programer, pod imenom Anza, zamolio je validatore da nadograde najnoviju zakrpu samo kada postoji manje od 5% neplaćenog udjela.

Delinkvencija na Solani se odnosi na neaktivne validatore, a procenat se odnosi na ukupan ulog za offline validatore. Dakle, od validatora se traži da instaliraju ažuriranja samo kada ima manje od 5% neaktivnih uloga validatora na mreži.

Usred rastuće mrežne aktivnosti i mahnitosti za memecoinima, Solana mreža se skoro sedmicu suočavala sa problemima zagušenja sa stopom neuspjeha transakcija čak 75%. Dok su programeri radili na popravci, suosnivač Solane je primijetio da su tekući problemi zagušenja mreže samo greška, a ne problem mreže kao takve.

Solanina fondacija pripisuje trenutne probleme zagušenja mreže raznim faktorima, uključujući veliku potražnju za Solana blok prostorom i odloženu implementaciju zakrpa za rješavanje problema povezanih s mrežom.

Vođa strategije Fondacije Solana, Austin Federa, rekao je za medije, da su programeri neprekidno radili na rješavanju problema, ali je potražnja mreže nadmašila pravovremenu intervenciju programera.

Federa je dodao da inženjeri “nisu puno spavali” jer su pripremali zakrpe i testirali funkcije prije nego što su ušli u mainnet. Međutim, programeri Solane razvili su niz zakrpa za rješavanje problema, a prva je objavljena za programere 15. aprila.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.