b2

Bitcoin je nadmašio skoro svaku klasu imovine u protekloj godini 

 

VanEck očekuje da će se dugoročno bikovsko tržište Bitcoina nastaviti, ali rudari se bore.
Bitcoin je nadmašio skoro svaku klasu imovine u proteklih 12 mjeseci, ali nedavno smanjenje je „prestrašilo“ investitore, prema izvještaju menadžera imovine VanEcka od 19. septembra.

Spot cijene BTC-a porasle su za oko 124% od septembra 2023. godine, a BTC je dobio relativan udio među kriptovalutama, navodi se u izvještaju. Tržišna kapitalizacija Bitcoina – koja je otprilike 1,25 biliona dolara od 20. septembra – čini 56% ukupne kriptovalute, što je oko 15% više nego godinu dana ranije, rekao je VanEck.

VanEck očekuje da će se Bitcoinovo „dugoročno bikovsko tržište“ nastaviti u doglednoj budućnosti, dodajući da „usvajanje bitboina kao investicionog sredstva danas ne pokreću iste snage kao 2023. godine“.

b
Izvor: VanEck

Ranije je usvajanje BTC-a uglavnom bio maloprodajni fenomen, ubrzan 2023. „natpisima“, koje VanEck opisuje kao „virusnu inovaciju koja korisnicima omogućava da pohranjuju medijske datoteke direktno na Bitcoin blockchain“.

Opadanje popularnosti natpisa u 2024. godini doprinijelo je padu naknada za transakcije na Bitcoin mreži za otprilike 52% u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u izvještaju.

„Ovogodišnje povećanje cijene Bitcoina bolje je objasniti rastućim usvajanjem novca: sredstva za skladištenje i prenos vrijednosti“, rekao je VanEck.

U januaru su regulatori Sjedinjenih Američkih Država odobrili uvrštavanje spot BTC fondova kojima se trguje na berzi (ETF), a koji sada posjeduju oko 55 milijardi dolara neto imovine, prema podacima istraživača fonda Morningstar. Od tada, savjetnici su usvojili su BTC ETF-ove “brže od bilo kojeg novog ETF-a u istoriji”, rekao je Matt Hougan, glavni investicijski direktor Bitwise menadžera imovine, u objavi od 9. septembra na X platformi.

b1
Bitcoin često ima bolji učinak nakon prepolovljenja. Izvor: VanEck

Dugoročni rast Bitcoina vođen je snažnim, trajnim mega-temama: rastućom potrebom za decentralizovanim mrežama otpornim na cenzuru, rastućim institucionalnim usvajanjem i povećanjem suverenog učešća u rudarstvu i prekograničnoj trgovini”, navodi se u izvještaju. , čiji je autor Matthew Sigel, VanEckov šef istraživanja digitalne imovine.

Najveći gubitnici u proteklih 12 mjeseci bili su rudari Bitcoina, koji su imali “užasnu godinu” u 2024., navodi se u izvještaju. Aprilsko “prepolovljenje” Bitcoina je u velikoj mjeri krivac. Svake četiri godine, broj iskopanih BTC-a po bloku se smanjuje za polovinu. Aprilski događaj smanjio je nagrade za rudarenje sa 6,25 BTC na 3,125 BTC po bloku.

To je uticalo na osnove rudara BTC-a. “Bitcoin Hashprice, jedinica profitabilnosti u industriji koja mjeri prihod zarađen za svaki trilion kriptografskih heš kalkulacija u sekundi, pala je za 97% u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je VanEck.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.