celsius

Celsius izlazi iz stečaja i počinje vraćanje preko 3 milijarde dolara povjeriocima

 

Izlazak kripto zajmodavca Celsiusa iz bankrota uslijedio je nakon više od 18 mjeseci pošto je zaustavio povlačenja i objavio stečaj 2022. godine.
Celsius je izašao iz Poglavlja 11 i stečaja u Sjedinjenim Državama i trebao bi početi sa distribucijom kriptovaluta i fiata u vrijednosti od 3 milijarde dolara kreditorima, zajedno s pokretanjem nove firme za rudarenje Bitcoina.

U saopštenju za javnost od 31. januara, ovaj kripto zajmodavac je rekao da je zbog njegovog izlaska iz bankrota stvorena Ionic Digital, kompanija za rudarenje bitcoina kojom upravlja Hut 8 i na čijem čelu je glavni komercijalni direktor Matt Prusak.

Celsius je rekao da će Ionic Digitial “nastaviti isporučivati povrat novca kreditorima”, a njegovim dionicama se očekuje javno trgovanje nakon što se dobiju potrebna odobrenja”.
Oko 98% povjerilaca kompanije Celsius pristalo je na plan izlaska iz stečaja, koji dolazi nakon 18 mjeseci nakon što je pauzirao povlačenja u junu 2022. i podnio zahtjev za stečaj mjesec dana kasnije.

Celsius je dodao da je povećao količinu kriptovaluta dostupnih za distribuciju kreditorima i to za oko 250 miliona dolara „pretvaranjem altcoina u BTC ili ETH i kroz prethodna poravnanja“.

U podnesku na sudu, Celsius je izjavio da će obustaviti svoje poslovanje i ukinuti svoje mobilne i web aplikacije do 28. februara, uz distribuciju kreditorima putem PayPal-a, Venmo-a i Coinbase-a, koje su neki povjerioci objavili na X-u pokazujući obrazac potraživanja.
“Svi su pretpostavili da će Celsius potpuno nestati kao i drugi kripto zajmodavci koji su pokrenuli bankrot otprilike u isto vrijeme”, rekli su David Barse i Alan Carr – članovi posebnog odbora koji je vodio Celsius kroz bankrot. “Naš izlazak iz bankrota je kulminacija izvanrednog timskog rada.”

U vrijeme kada je Celsius pauzirao povlačenja, kompanija je tvrdila da će je to staviti u „bolju poziciju da s vremenom poštuje svoje obaveze povlačenja“ nakon što je cijena njenog matičnog tokena, Celsius (CEL), pala 2022. godine.

Bankrot je doveo do toga da je Celsius izmirio 4,7 milijardi dolara kazni sa Federalnom trgovinskom komisijom Sjedinjenih Država, zajedno sa nagodbama sa Ministarstvom pravde, Komisijom za hartije od vrijednosti i Komisijom za trgovinu robnim fjučersima.

Njihovog bivšeg izvršnog direktora, Alexa Mashinskyja, federalni tužioci su uhapsili i optužili za razne finansijske prevare, manipulacije cijenama CEL-a i dovođenje kupaca Celsiusa u zabludu. Mashinsky se izjasnio da nije kriv i izašao je uz kauciju od 40 miliona dolara do početka suđenja u septembru.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.