aml

Sektor kriptovaluta suočava se sa strožijim AML propisima uz privremeni sporazum EU

 

Najnoviji privremeni sporazum dolazi samo dan nakon što je nadzorna banka EU proširila smjernice za AML za kripto firme. Evropsko vijeće i parlament privremeno su se složili da prošire dijelove zakona Evropske unije o sprječavanju pranja novca (AML) i finansiranju terorizma kako bi pokrili tržište kriptovaluta.

Dogovor će uključiti većinu industrije kriptovaluta, što znači da kompanije koje pružaju usluge kriptovaluta moraju provjeriti i potvrditi detalje o svojim klijentima. Oni takođe moraju prijaviti sve aktivnosti koje se čine sumnjivim. Prema novom sporazumu, ove kompanije moraju provjeriti sve transakcije koje koštaju 1.000 eura (1.090 dolara) ili više. Privremeni zakon takođe uključuje korake za smanjenje rizika povezanih s novčanicima koji se nalaze na vlastitom hostingu.

Zakonodavci su postavili posebne provjere za pružaoce usluga kripto imovine kada imaju odnose koji uključuju transakcije u različitim zemljama, zahtijevajući od njih da pomno prate poslovne veze bogatih pojedinaca.

Privremeni sporazum takođe daje posebne ovlasti financijskim obavještajnim jedinicama, omogućavajući im da brže i lakše dobiju važne finansijske i administrativne detalje, kao što su poreske informacije, sredstva, zamrznuta sredstva povezana s finansijskim kaznama i transferi kriptovaluta.

Novi privremeni zakon o sprječavanju pranja novca bio je dio paketa zakonskih prijedloga koji su prvi put predloženi 20. jula 2021. godine, pod nazivom Regulativa o tržištima kripto-aktive (MiCA), koja će regulisati kripto tržišta u svim državama članicama EU. Cilj mu je ojačati borbu EU protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Da bi novi privremeni zakon stupio na snagu, prvo ga moraju formalno usvojiti Evropski parlament i svaka država članica.

Finansijski nadzornik EU usavršava svoja pravila kako bi spriječio pranje novca, uključujući i svijet kriptovaluta. Evropska bankarska uprava, koja nadgleda banke u EU, 16. januara je izmijenila pravila o sprječavanju pranja novca koja bi se primjenjivala na kripto kompanije. To znači da kripto kompanije u EU sada moraju shvatiti kolika je vjerovatnoća da će biti umiješane u finansijski kriminal tako što će pažljivo ispitati svoje klijente i proizvode koje nude, kako isporučuju te proizvode i gdje se nalaze.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.