binance tax

Binance Tax je pokrenut kako bi pripremio korisnike kriptovaluta za poresku sezonu

Novi alat pomaže korisnicima da pristupe poreskim detaljima koji su usklađeni s njihovom kripto aktivnošću kako bi se lakše prijavile informacije tokom nadolazeće poreske sezone.

Za mnoge zemlje, poreska sezona je “odmah iza ugla”, što znači da će kompanije u kripto industriji morati biti spremne pomoći svojim korisnicima da se pridržavaju lokalnih propisa.

Dana 6. februara, kripto berza Binance objavila je da pokreće alat za obavještavanje o porezima kako bi pomogao korisnicima da ostanu na tragu svojih kripto transakcija u svrhu poreskog obavještavanja.

Prema najavi, Binance Tax omogućava svojim korisnicima da preuzmu zbirni poreski izvještaj koji uključuje sve dobitke ili gubitke koji su se dogodili tokom godine na njihovom Binance računu. Ovo uključuje spot trgovine, kripto donacije i forkove zasnovane na blockchainu.

Kompanija je saopštila da je ovo odgovor na sve veći broj upita korisnika o njihovim poreskim obavezama.

Binance Tax je trenutno u pilot fazi u Francuskoj i Kanadi prije nego što se proširi na druga globalna tržišta u Binance ekosistemu kasnije tokom godine. Trenutno je dostupan samo za informacije koje se drže na Binance platformama, međutim, kaže se da se želi proširiti kako bi se integrisao s drugim platformama u industriji u budućnosti.

To se događa mjesec dana nakon što je Binance najavio svoje učešće u udruženju za rješavanje poštovanja globalnih sankcija.

Tokom prošle godine globalni regulatori su pooštrili kontrolu nad kripto industrijom, posebno nakon FTX krize koja je potresla ovu industriju.

Na Tajlandu je Komisija za vrijednosne papire i berzu nedavno objavila da planira pooštriti pravila za kripto industriju s fokusom na zaštitu investitora. Regulatori u Južnoj Koreji i Holandiji ciljali su na razmjene u istragama zbog neusklađenosti s lokalnim standardima.

Regulatori u Sjedinjenim Državama takođe promatraju kripto scenu. Berza kriptovaluta Kraken se morala nagoditi s Kancelarijom za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija u vezi s kršenjem pravila.

U decembru 2022. Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država pozvala je kompanije da otkriju izloženost kripto bankrotima i rizicima. U međuvremenu, predsjedavajući odbora Predstavničkog doma ponovo je predstavio nacrt zakona o kripto inovacijama, koji omogućava kompanijama da se prijave za “sprovodivi sporazum o usklađenosti” sa saveznim agencijama.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.