ripl

Ripple lansira stabilni coin u američkim dolarima i ima za cilj da se takmiči sa USDT-om i USDC-om

 

Ripple očekuje da će tržište stabilnih coin-a premašiti 2 biliona dolara do 2028. godine i ima za cilj da se takmiči sa Circleovim USDC-om i Tether USDT-om.
Izdavač XRP-a Ripple najavio je planove za lansiranje stabilnog coin-a podržanog američkim dolarima i nada se da će se takmičiti s Circleom i Tetherom za dio tržišnog udjela u narednih pet godina.

“Smiješno je što na pitanje koje postavljate, još nemamo odgovor. Šta će biti tiker i kako ćemo ga nazvati? Za sada ćete morati da ga nazovete Ripple stablecoin”, rekao je Schwartz tokom video poziva.

Ripple se poigrava idejom lansiranja stabilnog coina više od godinu dana, a Schwartz vjeruje da postojeći stabilni ekosistem nije toliko raznolik i robustan koliko bi mogao biti. Navodeći trenutnu vrijednost tržišta stabilnih coin-a na 150 milijardi dolara, Schwartz je rekao da ima mjesta za još jednog velikog igrača:

„Mislimo da će do 2028. biti preko 2 biliona dolara, a postoje samo dva lidera na tržištu. Ne mislimo da je to ekosistem pobjednik uzima sve, posebno na strani DeFi.

Rippleov stablecoin bit će vezan u omjeru 1:1 s američkim dolarom, a kompanija planira podržati tokene depozitima u američkim dolarima, kratkoročnim trezorima američke vlade i “drugim gotovinskim ekvivalentima”. Schwartz je rekao da će Ripple nastojati oponašati fokus Circlea na usklađenost i vjerovatno imati za cilj da se takmiči s izdavaocem USD Coin:

“Naš ugao će biti “usklađenost na prvom mjestu”. Vrlo smo transparentni u pogledu načina na koji su sredstva podržana, tako da ćemo se na neki način direktno takmičiti protiv USDC-a.”

“Želimo da osvojimo tržišni udio. Ne želimo da smanjimo par dodatnih decimalnih točaka tako što ćemo rizikovati sa novcem drugih ljudi,” dodao je Schwartz kada je upitan o planovima Ripplea da podrži stabilcoin depozitima u dolarima, američkom trezoru i gotovinskim ekvivalentima.

ripl1
Circleova stranica o transparentnosti koja prikazuje blagi višak rezervnih sredstava koja podržavaju USDC tokene u opticaju. Izvor: Circle

Reviziju rezervnih sredstava će izvršiti računovodstvena firma treće strane, a Ripple će objavljivati mjesečne potvrde. Schwartz je napravio poređenja sa ranim danima Tetherovog USDT-a stablecoina, gdje su kritičari često upozoravali na potencijal emitenta da ukrade sredstva i kredibilitet njegovih potvrda o rezervama.

„U početku kada je Tether prvi put pokrenut, velika zabrinutost je bila da li će ovi momci pobjeći sa svim novcem jer su jako motivisani da to urade. Onda, nakon nekog vremena, ‘ti kao, čekaj malo, ovi momci imaju dugoročan posao'”, rekao je Schwartz.

ripl2
10 najboljih stabilnih coin-a po tržišnoj kapitalizaciji. Tetherov USDT procijenjen je na 106 milijardi dolara. Izvor: CoinMarketCap

Glavni tehnološki direktor Ripplea dodao je da bi realnost lansiranja novog stabilcoina koji bi mogao privući stotine miliona, milijardi ili desetine milijardi dolara dovesti do ovakvih zabrinutosti. Kompanija se oslanja na svoj kredibilitet, dosadašnje iskustvo i jak bilans stanja kako bi se progurala na tržište stabilnih coin-a.

“Mislim da imamo vjerodostojnu tvrdnju da smo u razgovoru blizu vrha. Ako smo na kraju dvije godine broj tri, ali je tržište poraslo na 10 puta više od današnjeg, to je i dalje prilično dobro”, rekao je Schwartz.

ripl3
Tetherov USDT se izdaje na 15 različitih blockchaina. Ripple će izdati svoj stablecoin na XRP Ledgeru i Ethereum blockchainu. Izvor: Tether

Postavljeno je pitanje zašto je Ripple zainteresovan za ponudu stabilnih coin-a, dok XRP nastavlja biti pozicioniran kao token za svoj sistem bruto poravnanja u realnom vremenu, razmjenu valuta i mrežu doznaka prvenstveno namijenjenih finansijskim institucijama.

Schwartz kaže da Ripplenet opslužuje nebankovne platne kompanije koje koriste XRP za transparentna plaćanja. Međutim, postoje neka tržišta na koja ove firme ne mogu ući koristeći XRP ili dopuniti likvidnost.

„Posjedovanje više puteva da kupcima pružite bolje iskustvo znači da imate više kupaca. Kada bismo radili samo s XRP-om, onda kada XRP nije bio dostupan, jednostavno bismo morali reći kupcu ne”, objasnio je Schwartz.

Uvođenje Ripple stabilnog coina takođe je postavljeno da dopuni nedavno pokrenut automatizovani market maker ekosistema. Schwartz kaže da će stablecoin osigurati likvidnost i uhvatiti volatilnost i mogućnosti arbitraže između više sredstava.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.