spanija

Španski trezor zaplijeniće kriptovalute za plaćanje poreskih dugova

 

Špansko ministarstvo finansija najavilo je poreske reforme koje će finansijskim organizacijama dati moć da prikupljaju poreze u ime vlade.
Špansko ministarstvo finansija nastoji da proširi svoju kontrolu nad praćenjem kriptovaluta u zemlji kako bi mu omogućilo da zapleni digitalnu imovinu radi izmirenja poreskih dugova.

Ministarstvo, koje vodi María Jesús Montero, razvija zakonodavne reforme Opšteg zakona o porezima, posebno člana 162, kako bi se omogućilo španskoj poreskoj agenciji da identifikuje i zaplijeni kripto imovinu u vlasništvu poreskih obveznika koji imaju dospjela dugovanja, navodi se u izvještajima.

Kraljevskim dekretom, koji je stupio na snagu 1. februara, proširuje se broj entiteta kojima će biti data ovlašćenja za prikupljanje poreza. Do sada su samo banke, štedionice i kreditne zadruge mogle podnositi izvještaje trezoru.

Trezor takođe planira da se agresivnije bori protiv utaje poreza. Nastoji natjerati banke i institucije za elektronski novac da izvještavaju o svim transakcijama karticama.

Brzina kojom se promjene sprovode predstavlja određene izazove na regulatornom frontu. Zemlja pokušava proaktivno krenuti s različitim propisima za upravljanje kriptovalutom.

U oktobru 2023. špansko Ministarstvo ekonomije i digitalne transformacije izvijestilo je da će prvi sveobuhvatni kripto okvir Evropske unije, Regulativa o tržištima kripto-aktive (MiCA), stupiti na snagu na nacionalnom nivou u decembru 2025., šest mjeseci prije zvaničnog roka.

Španski rezidenti koji posjeduju bilo kakvu kripto imovinu na nešpanjskim platformama imaju rok do kraja sljedećeg mjeseca da ih prijave poreznim vlastima.

Period za podnošenje deklaracije obrasca 721 počeo je 1. januara 2024. godine i završava se posljednjeg dana marta. Poreski obveznici, fizička lica kao i pravna lica moraju prijaviti iznos sredstava pohranjenih na njihovim kripto računima u inostranstvu od 31. decembra 2023. godine.

Međutim, samo pojedinci čiji bilansi premašuju ekvivalent od 50.000 eura (oko 54.000 dolara) u kripto imovini dužni su prijaviti svoje strano vlasništvo. Oni koji čuvaju svoju imovinu u novčanicima koji sami čuvaju svoju imovinu moraju prijaviti svoja sredstva putem standardnog obrasca poreza na bogatstvo 714.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.